Απέφυγε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας να σχολιάσει δημοσιεύματα μέσων μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο σχεδιάζει να ανακοινώσει το φθινόπωρο ότι δεν θα επιδιώξει να εκλεγεί για τρίτη φορά στο θώκο το 2012.

Η κεντροαριστερή ισπανική εφημερίδα El Mundo, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές του σοσιαλιστικού κόμματος, ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, ο 65χρονος βετεράνος πολιτικός του PSOE, θα είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός του κόμματος το 2012.

Η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia ανέφερε επίσης ότι ο Θαπατέρο δε θα διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία μετά το πέρας της δύσκολης δεύτερης θητείας του.

Η δημοτικότητα του Ισπανού πρωθυπουργού και του κόμματός του έχουν υποστεί καθίζηση καθώς η Ισπανία πασχίζει να βγει από την ύφεση και να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας ενώ η χώρα αντιμετωπίζει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην δυτική Ευρώπη.

Το ποσοστό δημοτικότητας των Σοσιαλιστών κατέγραψε ιστορικό χαμηλό τον Δεκέμβριο, 19 εκατοστιαίες μονάδες κάτω από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης, ωστόσο πρόσφατη δημοσκόπηση κατέδειξε ότι το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές υπό το Ρουμπαλκάμπα.

Ο Ρουμπαλκάμπα, η σκληρή αντιμετώπιση του οποίου έναντι της ένοπλης αυτονομιστικής βασκικής παράταξης ETA έχει αυξήσει την δημοτικότητά του και μεταξύ των υποστηρικτών της δεξιάς, λέει ότι θα υπηρετήσει μόνο για μια θητεία ώστε να ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη «ανανέωση» των Σοσιαλιστών εν όψει των εκλογών του 2016, σύμφωνα με την Ελ Μούντο.