Τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή στα Τίρανα και είχαν ως αποτέλεσμα την εν ψυχρώ δολοφονία τριών διαδηλωτών, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Σε κοινή δήλωσή τους, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ, Κάθριν Άστον και ο επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ένωσης, Στέφαν Φίλε καταδίκασαν τα επεισόδια και προειδοποίησαν πως αν δεν επιλυθούν τέτοιου είδους ζητήματα, τότε η κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα η ενταξιακή διαδικασία της χώρας.

«Καλούμε επειγόντως όλες τις πολιτικές δυνάμεις να απευθύνουν έκκληση για ηρεμία και να αποφύγουν τυχόν προκλήσεις. Προκειμένου να προχωρήσει η Αλβανία στο ευρωπαϊκό μονοπάτι, παροτρύνουμε για ακόμη μια φορά τους Αλβανούς πολιτικούς να ξεκινήσουν έναν εποικοδομητικό πολιτικό διάλογο προκειμένου να επιλύσουν, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, το μακρύ (χρονικά) πολιτικό αδιέξοδο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η αλβανική αντιπολίτευση, με μπροστάρη το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπό τον Έντι Ράμα, ο οποίος είναι επίσης και δήμαρχος Τιράνων, έχει εξαγγείλει νέα διαδήλωση για την προσεχή Παρασκευή, μία εβδομάδα ακριβώς μετά τα βίαια γεγονότα, μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο.

Ενόψει της συγκέντρωσης, ο Σαλί Μπερίσα αναγκάστηκε σε αναδίπλωση και ανέβαλε την προγραμματισμένη για την προσεχή Τετάρτη διαδήλωση «κατά της βίας», που είχε εξαγγείλει το Σάββατο.

Η πολιτική σκηνή της Αλβανίας μοιάζει με καζάνι που βράζει και οι ρίζες του προβλήματος βρίσκονται στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2009, όταν ο Σαλί Μπερίσα επικράτησε με μικρή διαφορά, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για εκτεταμένες παρατυπίες και διαφθορά.

Όπως δε σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1991, η Αλβανία δεν μπόρεσε να διοργανώσει μια εκλογική αναμέτρηση, που να μην συνοδεύεται από καταγγελίες για παρατυπίες και διαφθορά.

Στο μεταξύ, η εισαγγελία έχει εκδώσει έξι εντάλματα σύλληψης για αστυνομικούς που φέρονται να έχουν ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών.