Κατά των τουριστών οργανώνονται οι ντόπιοι στη Μαγιόρκα, διώχνοντας τους αλλοδαπούς από τις παραλίες, καθώς το κόστος ζωής έχει αυξηθεί δραματικά λόγω του υπερτουρισμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Mail, περισσότεροι από συνολικά 200 ακτιβιστές κατέβηκαν στον δημοφιλή όρμο Caló des Moro, για να τον καταλάβουν από τους τουρίστες.

Χαρακτηριστικά, ο αντίκτυπος του μαζικού τουρισμού στο Caló des Moro έχει ως αποτέλεσμα να εξαφανίζονται έξι τόνοι άμμου από τον όρμο κάθε τρεις μήνες, ενώ 70 κιλά εξαφανίζονται καθημερινά σε πετσέτες και υποδήματα.

Επίσης, στην εν λόγω παραλία έγινε καθιστική διαμαρτυρία, με πανό που έγραφε «Ocupem Les Nostres Platges», το οποίο μεταφράζεται ως «Ας καταλάβουμε/Καταλαμβάνουμε τις παραλίες μας», με τους ντόπιους να κατηγορούν τους αλλοδαπούς για την αύξηση των τιμών των ακινήτων κατά 250% σε μια δεκαετία, ενώ οι στάσιμοι μισθοί παραμένουν από τους χαμηλότερους στην Ισπανία.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει μαζικές συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα Πάλμα, έχουν εκτοξευτεί απειλές για κλείσιμο του αεροδρομίου και έχουν δημιουργηθεί επιθετικά αντιτουριστικά γκράφιτι σε όλο το νησί.

Περισσότεροι από 750.000 άνθρωποι επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο, ενώ το αεροδρόμιο της Πάλμα φέρεται αυτόν τον μήνα να διεκπεραιώνει περισσότερες πτήσεις σε μια ημέρα (1.600) απ’ ό,τι το Gatwick του Λονδίνου.