Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτησε την κληρονομιά του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, την 50η επέτειο της ορκωμοσίας του, στη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία παραβρέθηκαν πολλά μέλη της οικογένειας Κένεντι.

«Χάρη στο όραμά του, βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», επισήμανε ο Ομπάμα, από το Κένεντι Σέντερ της Ουάσινγκτον.

«Είμαστε οι κληρονόμοι αυτού του προέδρου . Χάρη στο όραμά του, περισσότεροι άνθρωποι γνώρισαν την ευημερία και δραστηριοποιήθηκαν πολιτικά και η ένωση της χώρας μας δεν εκφράστηκε ποτέ με καλύτερο τρόπο», τόνισε ο Ομπάμα αποτίοντας φόρο τιμής «στη ζωή αυτή που διακόπηκε απότομα», με την δολοφονία του στο Τέξας στις 22 Νοεμβρίου 1963.

Στη μεγάλη αίθουσα χωρητικότητας 2.000 ατόμων, τις πρώτες σειρές καταλάμβαναν μέλη της οικογένειας Κένεντι, που χειροκροτούσαν θερμά. «Τρεις γενιές Κένεντι βρίσκονται εδώ» δήλωσε ένας από τους ανιψιούς του Κένεντι, ο Ρόμπερτ Φράνσις Κένεντι Τζούνιορ, παρουσιάζοντας την 15χρονη κόρη του. Τα τρία εγγόνια του Κένεντι από την κόρη του Καρολίνα ανέβηκαν στην σκηνή του θεάτρου και διάβασαν ένα ποίημα.

Μετά το θάνατο του Εντουαρντ Κένεντι τον περασμένο Αύγουστο η οικογένεια Κένεντι δεν εκπροσωπείται στο Κογκρέσο για πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Δεν θυμάμαι την ορκωμοσία» στις 20 Ιανουαρίου 1961, δήλωσε αστειευόμενος ο Ομπάμα, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, επισημαίνοντας όμως ότι η μητέρα και οι παππούδες του θαύμαζαν τον Κένεντι.

Ο ίδιος χαιρέτισε το «ωραίο αγόρι από την Βοστώνη» που «δεν έζησε μια εύκολη ζωή», αλλά όπως έλεγε η σύζυγός του Τζάκι «ήταν ένας άνθρωπος ιδεαλιστής χωρίς αυταπάτες».

Στην διάρκεια της 15λεπτης ομιλίας του, ο Μπαράκ Ομπάμα θύμισε στο κοινό πως με την ορκωμοσία του 35ου προέδρου των ΗΠΑ, πριν 50 χρόνια, «το έθνος αισθάνθηκε ξανά νέο και απέκτησε δυναμικό πνεύμα λόγω της υπόσχεσης μιας νέας δεκαετίας».

Εκείνη την ημέρα ο Τζον Κένεντι είπε την περίφημη φράση: «μην αναρωτιέστε τι μπορεί να κάνει η χώρας σας για σας, αλλά τι μπορείτε να κάνετε εσείς για την χώρα σας».

Για τον πρόεδρο Ομπάμα ήταν η δεύτερη επέτειος της ορκωμοσίας του και δεν δίστασε να κάνει μια σύγκριση: «μπορώ να φανταστώ πως μπορούσε να αισθάνεται στο Οβάλ Γραφείο αυτούς τους δύσκολους καιρούς», κατέληξε.