Μια αμερικανίδα δικαστής, επιλογής του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τα ομοσπονδιακά περιφερειακά δικαστήρια, δέχτηκε έντονη κριτική την Τετάρτη για μια ακροαματική διαδικασία του 2022, όπου ζήτησε να μεταφερθεί σε γυναικείες φυλακές ένας μεγαλόσωμος άνδρας, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται γυναίκα, παρά τις προηγούμενες καταδίκες του για βιασμό παιδιών και κατοχή παιδικής πορνογραφίας.

Η περίπτωση αφορά τον Ουίλιαμ Μακ Κλέιν, ο οποίος άλλαξε το όνομά του σε Ιουλία Τζάστιν Σέλμπι, δηλώνοντας πως δεν επιθυμεί να μεταβεί σε ανδρικές φυλακές. Η αμερικανίδα δικαστής έχει στο παρελθόν εκφράσει προσωπικές απόψεις για τα ζητήματα της ταυτότητας φύλου και χαρακτήρισε «ολοκληρωτικά γυναίκα» έναν άνδρα ύψους άνω του 1.90 με αρσενικά γεννητικά όργανα.

Η δικαστής αποτελεί μία από τις προσωπικές επιλογές του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να υπηρετήσει στο περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ για τη νότια περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Η ίδια υποστήριξε την απόφασή της λέγοντας πως «εξέδωσα έκθεση και σύσταση προς τον περιφερειακό δικαστή, με την οποία του συνιστούσα να μεταφέρει την αναφέρουσα (τον κατηγορούμενο) σε μονάδα για γυναίκες. Η σύστασή μου ήταν ότι οι σοβαρές ιατρικές ανάγκες της απορρίπτονταν με τη διατήρησή της σε εγκατάσταση για άνδρες». Σε μια χειρόγραφη αίτηση που κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2020, ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι φοβόταν για την υγεία, την ασφάλεια και τη ζωή του και ότι υπέφερε από δυσφορία φύλου, σύμφωνα με τη NewYorkPost.

Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης της Δικαιοσύνης της Γερουσίας, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τζον Κένεντι από τη Λουιζιάνα, και ο Ταντ Κρουζ από το Τέξας, επέκριναν τη δικαστή των ΗΠΑ. «Η δεσποινίς Σέλμπι είπε ότι δεν θέλω να πάω σε ανδρική φυλακή. Θέλω να πάω σε μια γυναικεία φυλακή», είπε ο Κένεντι. «Και το Συμβούλιο των Φυλακών είπε: “Από ποιον πλανήτη πέταξες με αλεξίπτωτο; Θα πας σε μια ανδρική φυλακή με τέτοιου είδους καταδίκες;”. Και τον στείλατε σε μια γυναικεία φυλακή, σωστά; Είπατε ότι το Συμβούλιο των Φυλακών προσπαθούσε να παραβιάσει το συνταγματικό δικαίωμα της κυρίας Σέλμπι, του πρώην κ. Μακ Κλέιν, έτσι δεν είναι;».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Σέλμπι ήταν φυλακισμένη στο Ομοσπονδιακό Σωφρονιστικό Ίδρυμα στο Otisville της Νέας Υόρκης, είχε καταδικαστεί για κακοποίηση 9χρονου αγοριού και βιασμό ενός 17χρονου κοριτσιού, καθώς και για παιδική πορνογραφία.

Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ από την άλλη διερωτήθηκε κατά πόσο έγινε σεβαστό το δικαίωμα των γυναικών στις φυλακές να αισθάνονται ασφαλείς και να μην βρίσκονται στο ίδιο κελί με έναν μεγαλόσωμο άνδρα ο οποίος έχει καταδικαστεί για βιασμούς.

«Και αυτό το άτομο. Δύο μέτρα άνδρας. Πριν από ένα λεπτό είπατε ότι αυτός ο άνδρας αποφάσισε ότι είναι γυναίκα, και αυτή η φράση μου φάνηκε αξιοσημείωτη. Δεν έχει αυτό το άτομο ανδρικά γεννητικά όργανα;», ρώτησε τη δικαστή ο Τεντ Κρουζ.

«Συγγνώμη, αυτό που ήθελα να πω ήταν ότι είναι ορμονικά θηλυκό», απάντησε, πριν τελικά παραδεχτεί ότι ο κατηγορούμενος έχει αρσενικά γεννητικά όργανα.

«Πήρατε, λοιπόν, έναν κατά συρροή βιαστή ύψους 1,90 μ. Έναν κατά συρροή βιαστή παιδιών με ανδρικά γεννητικά όργανα, ο οποίος δήλωσε: “Ξέρετε, θα ήθελα να είμαι σε μια γυναικεία φυλακή”. Και η απάντησή σας ήταν: “Αυτό μου ακούγεται υπέροχο”. Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω κάτι. Οι άλλες γυναίκες σε αυτή τη φυλακή έχουν δικαιώματα; Έχουν το δικαίωμα να μη βάλουν στο κελί τους έναν άντρα 1,90 μ. που είναι κατ’ εξακολούθηση βιαστής;», πρόσθεσε ο Κρουζ.

«Γερουσιαστή Κρουζ, εξετάζω τα γεγονότα που μου παρουσιάστηκαν και κατέληξα σε μια απόφαση», απάντησε η δικαστής προτού σημειώσει ότι όλοι οι φυλακισμένοι έχουν το δικαίωμα “να είναι ασφαλείς στον χώρο τους”».

Από την άλλη ο Τεντ Κρουζ της ανέτεινε πως: «Αυτό που λέω αυτή τη στιγμή είναι ότι, αν τοποθετήσετε αυτό το άτομο σε γυναικεία φυλακή, θα υπάρχει κίνδυνος σεξουαλικής επίθεσης στις γυναίκες. Και ξέρετε τι κάνατε; Είπατε ότι δεν σας ενδιαφέρουν οι γυναίκες. Θα παραθέσω αυτό που γράψατε, δηλαδή “ότι το Γραφείο Φυλακών ισχυρίζεται ότι έχει ποινικό ενδιαφέρον για την προστασία των γυναικών κρατουμένων από τη σεξουαλική βία και το σεξουαλικό τραύμα”. Αυτό είναι νόμιμο».