Την σιγουριά πως η Κένυα μπορεί να «τσακίσει» τις συμμορίες που λυμαίνονται στην Αϊτή τόνισε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Γουίλιαμ Ρούτο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε θα ξεκινήσει η αποστολή.

Ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν, που έχει ταχθεί υπέρ της πρωτοβουλίας, υπεραμύνθηκε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο της απόφασής του να μη σταλούν μονάδες του στρατού των ΗΠΑ στη χώρα της Καραϊβικής, διότι αυτό θα μπορούσε να παρουσιαστεί με «στρεβλό» τρόπο.

Η Κένυα, που συμφώνησε να αναλάβει την ηγεσία της δύναμης, όπως και οι άλλες χώρες που θα στείλουν αστυνομικούς στην Αϊτή, σκοπό έχουν να «αποκατασταθεί η ασφάλεια στη χώρα αυτή και να τσακιστούν οι συμμορίες και οι κακοποιοί που έχουν προκαλέσει ανείπωτα δεινά» στους αϊτινούς, πρόσθεσε ο κ. Ρούτο.

«Οι συμμορίες και οι εγκληματίες δεν έχουν κανόνες. Δεν έχουν θρησκεία», πρόσθεσε, υποσχόμενος ότι η διεθνής δύναμη θα τους αντιμετωπίσει «με αποφασιστικότητα» και «τηρώντας τον νόμο».

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως η αποστολή της Κένυας θα μπορέσει να νικήσει τις συμμορίες που έχουν βυθίσει την Αϊτή σε χαοτική κατάσταση, ο κ. Μπάιντεν απάντησε καταφατικά.

«Πρόκειται για μια κρίση. Είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί», τόνισε, εξαίροντας τις «δυνατότητες πρώτης τάξεως» της Κένυας.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, χωρίς να δοθεί η εντύπωση ότι η Αμερική, για ακόμη μια φορά, επιβάλλεται κι αποφασίζει τι πρέπει να γίνει», δήλωσε εξάλλου ο κ. Μπάιντεν, εξηγώντας γιατί δεν θα αναπτυχθούν στοιχεία των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Η Κένυα αναμένεται να αναπτύξει εντός ημερών εκατοντάδες αστυνομικούς στην Αϊτή, στο πλαίσιο διεθνούς οπλισμένης δύναμης με πράσινο φως του ΟΗΕ, προκειμένου να μπορέσει να αποκατασταθεί η ασφάλεια.

Το πρώτο απόσπασμα αναμενόταν να φθάσει αυτή την εβδομάδα, ώστε η εξέλιξη να συμπέσει με την επίσημη επίσκεψη του κενυάτη προέδρου στην Ουάσιγκτον, ωστόσο δεν έγινε καμιά ανακοίνωση σχετικά ως χθες Πέμπτη.

Ο πρόεδρος της Κένυας τόνισε πως είναι «ξεκάθαρο» το «modus operandi» (σ.σ. η μέθοδος δράσης) της διεθνούς δύναμης που θα υποστηρίξει την αϊτινή αστυνομία, η οποία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις συμμορίες.

Ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον επτά χώρες έχουν υποσχεθεί να συνεισφέρουν προσωπικό, ανάμεσά τους το Μπανγκλαντές, το Τσαντ και η Τζαμάικα, ενώ άλλες θα διαθέσουν εξοπλισμό και χρηματοδότηση.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου, συμμορίες άρχισαν να εξαπολύουν συντονισμένες επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, με διακηρυγμένο στόχο την ανατροπή του αμφισβητούμενου de facto πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί. Αυτός ο τελευταίος ανήγγειλε την παραίτησή του την 11η Μαρτίου και το λεγόμενο προεδρικό συμβούλιο μετάβασης ανέλαβε επίσημα την εξουσία τον Απρίλιο.

Εξάλλου, έπειτα από δυόμισι μήνες που παρέμεινε κλειστό, το διεθνές αεροδρόμιο της Πορτ-ο-Πρενς άνοιξε ξανά προ ημερών.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο προχθές, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τόνισε πως η Αϊτή κινδυνεύει να μετατραπεί σε «διαλυμένο κράτος», επιμένοντας πως επείγει να αναπτυχθεί πολυεθνική οπλισμένη δύναμη.

Το αϊτινό σύστημα υγείας βρίσκεται στα «όρια της κατάρρευσης», προειδοποίησε από την πλευρά της η UNICEF επίσης προχθές, καθώς η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα της Καραϊβικής συνεχίζεται.

Πηγή: ΑΠΕ