Μια παραλίγον τραγωδία αποφεύχθηκε στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης με την σύγκρουση πέντε αεροσκαφών που ήταν την ίδια στιγμή στον ίδιο αεροδιάδρομο μετά από ένα σφάλμα επικοινωνίας.

Η πτήση της Swiss Air με προορισμό τη Ζυρίχη πήρε άδεια απογείωσης στις 17 Απριλίου και ο πιλότος ξεκίνησε τη διαδικασία εκκίνησης με το αεροσκάφος να αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα στον διάδρομο αλλά ευτυχώς πρόλαβε να φρενάρει όταν παρατήρησε άλλα τέσσερα αεροπλάνα.

Η Swiss Air επιβράβευσε τα άμεσα αντανακλαστικά του προσωπικού της στην ακύρωση της απογείωσης και την αποφυγή μιας πιθανής τραγωδίας στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης.

«Λόγω της μεγάλης εμπειρίας και της γρήγορης αντίδρασης του πληρώματος μας, μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση αποκλιμακώθηκε γρήγορα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Swiss Air.

Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (Federal Aviation Administration) διερευνά το περιστατικό όπως αναφέρει το δημοσίευμα της New York Post.

Η παραλίγο σύγκρουση στο JFK συνέβη μόλις μία μέρα πριν από ένα άλλο περιστατικό, όπου δύο άλλα αεροσκάφη σχεδόν συγκρούστηκαν στο αεροδρόμιο Ronald Reagan Washington National, λίγο έξω από την Ουάσιγκτον, DC.

Όπως και στο περιστατικό στη Νέα Υόρκη, δύο αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Βιρτζίνια είχαν λάβει άδεια για απογείωση στον ίδιο διάδρομο ταυτόχρονα, σύμφωνα με την FAA.

Χρειάστηκε περίπου 30 δευτερόλεπτα για τους ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας να συνειδητοποιήσουν το λάθος, καλώντας απεγνωσμένα τα αεροσκάφη της JetBlue και της Southwest Airlines να σταματήσουν πριν συγκρουστούν.