Τις πρώτες πρωινές ώρες συνελήφθησαν έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας μετανάστευσης κοντά στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας εβδομήντα διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά των απελάσεων Ιρακινών, ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες αργότερα.

Οι διαδηλωτές είχαν αρχίσει τις διαμαρτυρίες το Σαββατοκύριακο σταθμεύοντας τα αυτοκίνητά τους προκειμένου να εμποδίσουν τη διέλευση έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας μετανάστευσης. Στη διάρκεια της νύχτας, 70 άτομα συνελήφθησαν για διατάραξη της δημόσιας τάξης και τρία οχήματα που εμπόδιζαν τη διέλευση των αυτοκινήτων εκτοπίστηκαν.

Σήμερα αρχίζει η ακρόαση για την απέλαση 14 Ιρακινών, ενώ αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις απηύθυναν νέες εκκλήσεις κατά τις απελάσεις Ιρακινών, οι οποίοι από το 2003 που ξέσπασε ο πόλεμος έφθαναν κατά δεκάδες χιλιάδες στη Σουηδία για να βρουν άσυλο ή εργασία.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, για τουλάχιστον 14 Ιρακινούς αναμένεται να εκδοθεί απόφαση για αναγκαστική απέλασή τους από τη Σουηδία έως την Τετάρτη.

Η ΜΚΟ καλεί το σουηδό υπουργό Μετανάστευσης να σταματήσει όλες τις αναγκαστικές απελάσεις προς το Ιράκ, κρίνοντας ότι αυτές αντιβαίνουν στις συστάσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ζητώντας να μη γίνονται απελάσεις προς τις περιοχές όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή.

Η θρησκευτική οργάνωση Χριστιανικό Συμβούλιο της Σουηδίας ζήτησε σήμερα την αναστολή των απελάσεων των μελών εθνοτικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων του Ιράκ, λόγω των βίαιων επεισοδίων σε βάρος χριστιανών στη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης, τουλάχιστον 44.000 Ιρακινοί ζήτησαν άσυλο στη Σουηδία μεταξύ 2003 και 2010, με μια κορύφωση 18.600 αιτήσεων το 2007. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας SCB, 117.900 πρόσφυγες γεννημένοι στο Ιράκ ζούσαν στη Σουηδία το 2009, μια χώρα 9,4 εκατ. κατοίκων, έναντι μόλις 49.400 το 2000.