Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επανέλαβε σήμερα ότι είναι επείγον η Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει το πακέτο του προϋπολογισμού για τη βοήθεια προς την Ουκρανία, μία ημέρα μετά την τριπλή ρωσική επίθεση, που προκάλεσε τον θάνατο 18 ανθρώπων στην πόλη Τσερνίχιβ, επίθεση που δεν μπόρεσε να αποτραπεί, διότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν έλλειψη μέσων αντιαεροπορικής άμυνας.

«Αυτήν τη στιγμή είναι επείγον όλοι οι φίλοι και υποστηρικτές της Ουκρανίας να καταβάλλουν το μέγιστον των προσπαθειών, για να συνεχίσουν να προσφέρουν στην Ουκρανία ό,τι έχει ανάγκη, ώστε να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική επίθεση», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους λίγη ώρα πριν από τη συνάντησή του με τον ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Οι δύο άνδρες συμμετέχουν σήμερα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7: ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία) στο Κάπρι. Η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και ειδικά η αντιαεροπορική άμυνα αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες.

«Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό σημαίνει την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού», εξήγησε ο Άντονι Μπλίνκεν, επιμένοντας στη σημασία που έχει η προσφορά βοήθειας προς την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και η ώθηση που θα δοθεί στην αμερικανική αμυντική βοήθεια και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το βράδυ της Τετάρτης, έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση, η Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει επί του πακέτου των 61 δισεκατομμυρίων της (κυρίως στρατιωτικής) βοήθειας προς την Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας από την πλευρά του απηύθυνε έκκληση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει τη χρηματοδότηση, που είναι κρίσιμης σημασίας για την Ουκρανία, «ώστε να αντιμετωπίσει τη σφαγή, που προκαλούν οι ρωσικοί πύραυλοι».

«Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», είπε προσθέτοντας ότι το ένα και μοναδικό του θέμα στη σύνοδο της G7 είναι η αντιαεροπορική άμυνα.