Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα διαγράψει φοιτητικό χρέος 7,4 δισ. δολ. προσφέροντας ελαφρύνσεις σε 277.000 δανειολήπτες, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του σήμερα Παρασκευή.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σύμφψνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει σχέδιο για ελάφρυνση του φοιτητικού χρέους που θα ωφελούσε τουλάχιστον 23 εκατ. Αμερικανούς.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε πέρυσι να βρει άλλους τρόπους για την ελάφρυνση χρέους αφού το Ανώτατο Δικαστήριο μπλόκαρε τον Ιούνιο το ευρύτερο σχέδιό του για διαγραφή φοιτητικού χρέους ύψους 430 δισ. δολαρίων.

Οι προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου για τη διαγραφή των φοιτητικών δανείων έχουν επικριθεί έντονα από πολλούς Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος μεταφέρει το κόστος στους φορολογούμενους που επέλεξαν να μην πάνε στο κολέγιο ή που το πλήρωσαν ήδη οι ίδιοι. Ισχυρίζονται επίσης ότι παρακάμπτει το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο κατέρριψε το πρόγραμμα διαγραφής φοιτητικών δανείων του Μπάιντεν πέρυσι.

Τις τελευταίες εβδομάδες, δύο ομάδες βουλευτών υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών μήνυσαν την κυβέρνηση Μπάιντεν για το σχέδιο αποπληρωμής με βάση το εισόδημα, γνωστό ως SAVE που προσφέρει τους πιο γενναιόδωρους όρους για δανειολήπτες χαμηλού εισοδήματος.