Το Ισραήλ κατηγορεί τα Ηνωμένα Έθνη ότι υπο-καταμετρούν τη βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα, λέγοντας σήμερα ότι τα ΗΕ χρησιμοποιούν μια προβληματική προσέγγιση που στοχεύει να αποκρύψει τις δικές τους δυσκολίες στη διανομή, εν μέσω της ολοένα και αυξανόμενης πίεσης σε βάρος του Ισραήλ ώστε να επιτρέψει την είσοδο περισσότερων προμηθειών.

Την ώρα που το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο αριθμός των φορτηγών που εισέρχονται στη Γάζα έχει αυξηθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες, ο ΟΗΕ δίνει πολύ μικρότερα νούμερα και επισημαίνει ότι η βοήθεια αυτή απέχει πολύ από τις ποσότητες που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες.

Έξι μήνες από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, τις οποίες πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, οι περισσότεροι από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας είναι άστεγοι, περιοχές του θύλακα βρίσκονται αντιμέτωπες με τον λιμό, πολιτικές υποδομές έχουν καταστραφεί και καταγράφεται ευρεία διασπορά ασθενειών.

Οργανώσεις αρωγής, μεταξύ άλλων υπηρεσίες των Η.Ε, προτρέπουν το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να επιτρέψει την είσοδο τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης και να διευκολύνουν τη διανομή τους στον μικρό θύλακα.

Την ώρα που το Ισραήλ,σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρει ότι 419 φορτηγά εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα, η βασική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που δραστηριοποιείται εκεί, η UNRWA, λέει πως μονάχα 223 φορτηγά εισήλθαν εκείνη την ημέρα.

Η απόκλιση στη διανομή βοήθειας είναι λόγω διαφορετικών τρόπων καταμέτρησης

Τόσο η μονάδα COGAT, που ανήκει στον ισραηλινό στρατό και είναι υπεύθυνη για τη διανομή βοήθειας όσο και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ επισημαίνουν πως η απόκλιση στους αριθμούς είναι αποτέλεσμα των διαφορετικών τρόπων καταμέτρησης.

«Τα λανθασμένα νούμερα των Ηνωμένων Εθνών είναι αποτέλεσμα της γεμάτης ατέλειες μεθόδου τους καταμέτρησης. Αντί να μετρούν τον πραγματικό αριθμό των φορτηγών που εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας, σε μια προσπάθεια να αποκρύψουν τις δυσκολίες τους στη διανομή σε υλικοτεχνικό πλαίσιο, καταμετρούν μονάχα τα φορτηγά που εκείνοι περνάνε από την πλευρά των συνόρων της Γάζας», τονίζει η COGAT σε μια ανακοίνωση.

Χθες, ο Γενς Λάρκε, ο εκπρόσωπος τύπου της ανθρωπιστικής οργάνωσης του ΟΗΕ OCHA είπε ότι η ισραηλινή καταμέτρηση αφορά φορτηγά που είναι μονάχα μερικώς γεμάτα για να συμμορφώνονται με τις προϋποθέσεις διανομής του στρατού.

«Η COGAT καταμετρά ό,τι ελέγχουν διεξοδικά και στέλνουν να περάσουν τα σύνορα. Εμείς μετράμε φορτηγά που φθάνουν στις αποθήκες μας», εξήγησε ο Λάρκε.

«Τα φορτηγά που μπαίνουν, τα οποία έχει ελέγξει η COGAT, είναι τυπικά μισογεμάτα. Αυτή είναι μια προϋπόθεση που εφαρμόζουν για λόγους διεξοδικού ελέγχου. Όταν εμείς μετράμε τα φορτηγά στην άλλη πλευρά, όταν έχουν ξαναγεμίσει, είναι γεμάτα», υπογράμμισε.

Εξαιτίας άλλων περιορισμών που έχουν επιβάλει οι Ισραηλινοί, τα φορτηγά συχνά δεν διασχίζουν τα σύνορα και δεν φθάνουν στις αποθήκες σε μία μόνο ημέρα, περιπλέκοντας περαιτέρω έναν σαφή υπολογισμό, είπε ο Λάρκε.

«Οι Αιγύπτιοι οδηγοί και τα φορτηγά δεν μπορούν ποτέ να βρίσκονται στην ίδια περιοχή την ίδια στιγμή με τους Παλαιστίνιους οδηγούς και τα φορτηγά. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει μια ομαλή παράδοση. Πρώτα, τα πάντα πρέπει να εισέλθουν, πρέπει να ξεφορτωθούν, όλοι πρέπει να βγουν έξω, προτού μια νέα σειρά φορτηγών από το εσωτερικό της Γάζας με παλαιστινιακές πινακίδες, με Παλαιστίνιους οδηγούς που έχουν ελεγχθεί μπορούν να εισέλθουν και να τα πάρουν», περιέγραψε.