Τις δραματικές στιγμές που έζησε στην Ταϊβάν, προσπαθώντας να σώσει τα άτομα που είχε εγκλωβιστεί σε φαράγγι μετά τον ισχυρό σεισμό περιέγραψε το πρωί της Δευτέρας 8/4 ο Δημήτρης Μπέλμπας. Κάνοντας λόγο για σκηνές πολέμου αναφέρθηκε στην υπόσχεση που έδωσε στους εγκλωβισμένους.

«Δεν έχω ξανά ζήσει κάτι τέτοιο», είπε ο Δημήτρης Μπέλμπας, ο οποίος τα τελευταία 16 χρόνια ζει στη Σιγκαπούρη μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews. Την ημέρα του σεισμού όπως τόνισε βρισκόταν μαζί με τη γυναίκα του και την πεθερά του στο φαράγγι Ταρόκο για πεζοπορία. Ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε στον απεγκλωβισμό 11 ατόμων.

«Πήγαμε για τις σχολικές διακοπές στην Ταϊβάν για να δούμε την οικογένεια της γυναίκας μου και να πάμε μία οικογενειακή εκδρομή στο φαράγγι του Ταρόκο. Ο σεισμός μας βρήκε σε ένα μονοπάτι στο φαράγγι όπου αποκλειστήκαμε με τρεις γυναίκες από την Ταϊβάν. Συνολικά 11 άτομα εγκλωβιστήκαμε στο μέσα στο φαράγγι», περιέγραψε.

«Ήταν βίωμα ζωής»

«Έχω ζήσει τον σεισμό το ’81 στην Αθήνα, τέτοιο σεισμό όμως όπως στην Ταϊβάν δεν τον έχω ζήσει ποτέ ξανά. Σκηνές πολέμου, τρομερές εκρήξεις από τις κατολισθήσεις, φασαρία, σκόνη να μην μπορείς να δεις τίποτα, να μην μπορείς να αναπνεύσεις. (…) Ήταν βίωμα ζωής» συμπλήρωσε.

Όταν έγινε ο σεισμός, άρχισαν να πέφτουν βράχοι και να σημειώνονται κατολισθήσεις με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει τα περάσματα μέσα από το φαράγγι. Όταν σταμάτησε και βεβαιώθηκε ότι ήταν καλά όλοι, αναζήτησε εγκλωβισμένους πεζοπόρους. Εντόπισε μια 5μελή οικογένεια με τρία παιδιά και τρεις ακόμη γυναίκες. Με ψυχραιμία και όντας εκπαιδευμένος πρόσκοπος οδήγησε τα άτομα αυτά σε ασφαλές σημείο.

«Όταν φύγαμε οι ενήλικες, υποσχέθηκα στην οικογένεια ότι θα γυρίσουμε να τους απεγκλωβίσουμε», είπε φανερά συγκινημένος.

Έμειναν στο φαράγγι περίπου 8 ώρες μέχρι να εντοπίσουν διέξοδο. Ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του και τις τρεις γυναίκες περπάτησαν 1,5 ώρα μέχρι να βρουν βοήθεια και να τη στείλουν να απεγκλωβίσει την οικογένεια που ήταν ακόμη στο φαράγγι.