Η Ίμπιζα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, ωστόσο το 24ωρο πάρτι των τουριστών είναι «κόλαση» για τους κατοίκους του νησιού, που πλέον κοιμούνται στα αμάξια τους.

Το BBC έκανε εκτενές αφιέρωμα και μίλησε με εργαζόμενους της περιοχής, οι οποίοι περιέγραψαν καταστάσεις που είναι τελείως διαφορετικές από το lifestyle του νησιού.

Συγκεκριμένα, τα ενοίκια έχουν ανέβει στα ύψη και ο υπερτουρισμός καθιστά μη βιώσιμη τη διαμονή, ακόμα και για τους εποχιακούς εργαζόμενους, με αποτέλεσμα ορισμένοι να θεωρούν πως καλύτερο είναι να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους εκεί.

Παραδείγματος χάριν, ο César Nebrera εργάζεται ως σεφ και παρά τα καλά λεφτά που παίρνει, πρέπει να κοιμάται στο αυτοκίνητό του. «Στην Ίμπιζα, η διαμονή είναι πολύ ακριβή και γίνεται όλο και πιο ακριβή. Και το κόστος του ενοικίου είναι τελείως έξω από τα όρια των αποδοχών σου», είπε στο βρετανικό Μέσο, ενώ ετοίμασε καφέ με πρωινό στο πορτπαγκάζ.

«Οι εργαζόμενοι θα φύγουν»

Οι τουριστικές επιχειρήσεις στην Ίμπιζα κερδίζουν συνέχεια αμύθητα ποσά από τους συνεχείς επισκέπτες, όμως ο υπερτουρισμός μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

«Όσοι ζουν εδώ, λένε συνέχεια το ίδιο πράγμα, ότι κάτι πρέπει να γίνει γιατί οι τιμές των ενοικίων ανεβαίνουν διαρκώς», είπε χαρακτηριστικά ο Τζορτζ ΜακΜπλέιν, διευθυντής του ρεστοράν και ντισκοτέκ Ο Beach.

«Ανεβαίνουν κι οι μισθοί, αλλά όχι αρκετά. Έχω φίλους εδώ που τα ενοίκια τους διπλασιάστηκαν σε έναν χρόνο. Κι αν αυτό συνεχιστεί, τότε θα δούμε να φεύγουν εργαζόμενοι για να βρουν αλλού δουλειά», πρόσθεσε στη συνέχεια, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.