Ένα μεγάλο διαστημικό σκουπίδι συνετρίβη στη Γη και πιο συγκεκριμένα πάνω από τη Νότια Καλιφόρνια στις 2 Απριλίου, προσφέροντας μια μεγάλη παράσταση στους παρατηρητές του Γκόλντεν Στέιτ. Η πτώση του αντικειμένου δημιούργησε μια φλεγόμενη βολίδα, η οποία έγινε ορατή από το Σακραμέντο έως το Σαν Ντιέγκο, όπως ανέφερε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (AMS).

Από το απόγευμα της Τρίτης 81 άτομα είχαν αναφέρει το συμβάν στην AMS.

Το σκουπίδι ήταν η τροχιακή μονάδα του κινέζικου διαστημικού σκάφους Shenzhou 15, σύμφωνα με τον αστροφυσικό και δορυφορικό ιχνηλάτη, Jonathan McDowell. Το Shenzhou 15 εκτόξευσε τρεις αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό Tiangong της χώρας τον Νοέμβριο του 2022.

Η τροχιακή μονάδα του Shenzhou, η οποία ζυγίζει περίπου 1.500 κιλά, παρέχει επιπλέον χώρο για τους αστροναύτες, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιστημονικά πειράματα στο διάστημα, ενώ δεν έχει σχεδιαστεί για να επιστρέψει στη Γη με ασφάλεια μετά το τέλος της αποστολής του. Η μονάδα επανεισόδου του Shenzhou έχει κατασκευαστεί για να το κάνει αυτό, με τους αστροναύτες μέσα στο σκάφος.

Φυσικά, οι περισσότεροι που είδαν τη βολίδα να διασχίζει τον ουρανό γύρω στη 1:40 π.μ. τοπική ώρα δεν ήξεραν περί τίνος πρόκειται.

Κάποιοι σκέφτηκαν ότι μπορεί να ήταν ένα κομμάτι υλικού της SpaceX, κάτι που θα ήταν μια λογική εικασία, αφού ένας πύραυλος Falcon 9 είχε εκτοξεύσει 22 από τους δορυφόρους του διαδικτύου Starlink της εταιρείας, από τη διαστημική βάση Vandenberg στην κεντρική ακτή της Καλιφόρνιας πριν από έξι ώρες.

Τα φλεγόμενα συντρίμμια δεν θα μπορούσαν να ήταν το κυρίως κομμάτι του Falcon 9, καθώς αυτό προσγειώνεται με ασφάλεια μετά την εκτόξευση και επαναχρησιμοποιείται, αλλά η ανώτερη βαθμίδα του πυραύλου, η οποία είναι μίας χρήσης.

Η τροχιακή μονάδα του Shenzhou 15 δεν ήταν ούτε το πρώτο μεγάλο κομμάτι κινεζικών διαστημικών σκουπιδιών που συνετρίβη πίσω στη Γη με δραματικό τρόπο, ούτε το μεγαλύτερο.

Ο πυρήνας των 23 τόνων του ισχυρού πυραύλου Long March 5B της χώρας, του οποίου οι εκτοξεύσεις βοήθησαν στην κατασκευή του διαστημικού σταθμού Tiangong, πέφτει συνήθως στη Γη με ανεξέλεγκτο τρόπο.

Αυτές οι συντριβές συντριμμιών προκάλεσαν αρνητική κριτική από διάφορους ανθρώπους της διαστημικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής της NASA και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, οι οποίοι κατηγόρησαν τους Κινέζους ως ανεύθυνους και δυνητικά επικίνδυνους.