«Εγώ, ο Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δυνάμει της εξουσίας που μου απονέμεται από το Σύνταγμα και τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών, κηρύσσω με το παρόν την 31η Μαρτίου 2024, ως Ημέρα Ορατότητας Transgender», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Ημέρα Ορατότητας Transgender τιμάται κάθε χρόνο στις 31 Μαρτίου και φέτος συνέπεσε με το Πάσχα των Καθολικών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ωστόσο, αναγνώρισε την Ημέρα, αναφέροντας σε επίσημη δήλωση από τον Λευκό Οίκο: «Η Ημέρα Ορατότητας Transgender είναι ένας εορτασμός του θάρρους και της ανθεκτικότητας των Transgender ατόμων, των nonbinary ατόμων και των μη επιβεβαιωμένων ως προς το φύλο τους ατόμων που υπάρχουν σε κάθε χώρα και πολιτισμό σε όλο τον κόσμο. Την ημέρα αυτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τα επιτεύγματα και την πρόοδο που έχουν σημειώσει τα Transgender άτομα στον παγκόσμιο αγώνα για ισότητα και επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την ισότητα, την ένταξη και την πλήρη αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Transgender ατόμων».

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναγνωρίζοντας τα προβλήματα σε κάθε γωνιά του πλανήτη: «Σε πολλά μέρη του κόσμου, τα Transgender άτομα αντιμετωπίζουν βία, καταστολή και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών τους, συμπεριλαμβανομένων των ελευθεριών της έκφρασης και του ειρηνικού συνέρχεσθαι, καθώς η κοινωνία αντιμετωπίζει τα Transgender άτομα με στίγμα, διακρίσεις και βία. Τα διεμφυλικά άτομα αξίζουν να ζουν αυθεντικά, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Τους αξίζει τεκμηρίωση που αντικατοπτρίζει το ποιοι είναι, υγειονομική περίθαλψη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και το δικαίωμα να ζήσουν μια πλήρη ζωή με ίσες ευκαιρίες».

«Είναι σαφές ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει. Προτρέπουμε τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο να συνεργαστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον αγώνα για έναν κόσμο στον οποίο τα Transgender άτομα θα είναι ελεύθερα να ζουν με ασφάλεια και ανοιχτά ως τον εαυτό τους», καταλήγει η επίσημη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο.

Εν τούτοις, εκ μέρους των Ρεπουμπικανών και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ – και εκ νέου διεκδικητή της προεδρίας, όπως όλα δείχνουν, Ντόναλντ Τραμπ, εκφράστηκαν αντιδράσεις, με την αφορμή της θρησκευτικές εορτής.