Με τη συμμετοχή να υπολογίζεται πως θα αγγίζει ακόμη και το 90%, οι πολίτες του νότιου Σουδάν φαίνεται πως επέλεξαν τελικά την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής τους, που θα υπάρξει το νεότερο κράτος της διεθνούς κοινότητας.

Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν συνεχάρη το λαό του νότιου Σουδάν λέγοντας οι ψηφοφόροι επέδειξαν υπομονή και «ειρηνική αποφασιστικότητα».

Ελάχιστοι πολίτες που δεν είχαν ήδη ψηφίσει προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα χθες, αν και οι περισσότεροι είχαν πάει τις πρώτες τέσσερις ημέρες, με αποτέλεσμα το 60% της συμμετοχής, που ήταν απαραίτητο ώστε να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα, να καλυφθεί ως την Τετάρτη.

Ο Μπαν Κι-μουν ευχαρίστησε την επιτροπή του νότιου Σουδάν για το δημοψήφισμα, τις δωρήτριες χώρες που συνέβαλαν στην διοργάνωση της διαδικασίας και τις οργανώσεις των παρατηρητών οι οποίοι μετέβησαν στην περιοχή για να την αποτιμήσουν.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα έως τις 2 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Επιτροπή. Αφού παρέλθει η περίοδος κατά την οποία θα μπορούν να υποβληθούν ενστάσεις το τελικό αποτέλεσμα για το εάν το νότιο Σουδάν αποσχιστεί από το Σουδάν αναμένεται να ανακοινωθεί την 7η ή την 14η Φεβρουαρίου.

Το δημοψήφισμα ήταν ένας από τους βασικούς όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2005, με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος δεκαετιών ανάμεσα στο μουσουλμανικό βορρά και το χριστιανικό και ανιμιστικό νότο, σύγκρουση που κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 2 εκατ. πολιτών του νότου και εκτόπισε άλλα 4 εκατ. ανθρώπους.
Η κυβέρνηση στο Χαρτούμ έχει ανακοινώσει ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε «το λαό και τους θεσμούς στο Σουδάν να επιδείξουν υπομονή κι αυτοσυγκράτηση ώσπου η επιτροπή να ανακοινώσει το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Αν και η γιορτή στο νότιο Σουδάν άρχισε από χθες, η διαδικασία της ανεξαρτητοποίησης αναμένεται να διαρκέσει ως τον Ιούλιο.