Ικανοποίηση σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα έφερε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την απόσχιση του νοτίου Σουδάν.

«Ιστορική στιγμή» για το Σουδάν χαρακτήρισε το δημοψήφισμα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Η βαρώνη χαιρέτισε «την καλή και αξιόπιστη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος» και πρόσθεσε«η Ευρωπαϊκή Ένωση σέβεται απολύτως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που τα θεωρεί πραγματική θέληση του λαού του Νότιου Σουδάν που εκφράστηκαν δημοκρατικά».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε απόψε ότι η Ουάσινγκτον πρόκειται να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Νότιο Σουδάν τον ερχόμενο Ιούλιο και συνεχάρη τους κατοίκους της περιοχής που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας τους στο «ιστορικό», όπως το χαρακτήρισε, δημοψήφισμα.

«Εκ μέρους του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών, συγχαίρω το λαό του Νότιου Σουδάν για το επιτυχημένο και εμπνευσμένο δημοψήφισμα στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων επέλεξε την ανεξαρτησία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Εξίσου ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν γκι Μουν, ο οποίος χαιρέτισε «τη μεγάλη επιτυχία» που είχε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν. Ο Μπαν Γκι Μουν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τόσο το Νότιο όσο και το Βόρειο Σουδάν.
Οι πολίτες στο Νότιο Σουδάν ψήφισαν σε ποσοστό 98,83% υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής τους.