Οι τέσσερις συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall, στα περίχωρα της Μόσχας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 137 άνθρωποι, κρίθηκαν προφυλακιστέοι για δύο μήνες από δικαστήριο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Το δικαστήριο τους έκρινε προφυλακιστέους έως τις 22 Μαΐου, εν αναμονή της δίκης τους, η έναρξη της οποίας δεν έχει ακόμη οριστεί. Ως εκ τούτου, η προφυλάκισή τους ενδέχεται να παραταθεί.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι για «τρομοκρατία» αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίστηκε, χωρίς να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία, ότι κάποιοι στην Ουκρανία είχαν κάνει προετοιμασίες για να βοηθήσουν τους τρομοκράτες να περάσουν τα ρωσικά σύνορα. Το Κίεβο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση.

Ο Σαιντακράμι Ρασαμπαλιζόντα

Το δικαστήριο κατονόμασε τους υπόπτους ως Νταλερντζόν Μπαρότοβιτς Μιρζόγιεφ και Σαϊντακράμι Μουροντάλι Ρασαμπαλιζόντα.

Ο Σαϊντακράμι Ραχαμπαλιζόντα, ομολόγησε ήδη την ενοχή του ενώπιον του δικαστηρίου. Ο κατηγορούμενος είναι πολίτης του Τατζικιστάν. Στην ακροαματική διαδικασία, επικοινώνησε με τον δικαστή μέσω διερμηνέα, καθώς δεν γνωρίζει ρωσικά. Είπως πως γεννήθηκε το 1994 και έχει τέσσερα παιδιά. Δήλωσε επίσης ότι έχει τόπο διαμονής στη Ρωσία, αλλά δεν τον θυμάται.

Νωρίτερα, ένας άλλος κατηγορούμενος, ο Νταλερζόν Μιρζόεφ, ομολόγησε την ενοχή του για το έγκλημα.

Ο Νταλερντζόν Μιρζόγιεφ

Λίγο αργότερα, εμφανίστηκε στο δικαστήριο και ο τρίτος ύποπτος, με το όνομα Φαριντούνι, ο οποίος επίσης συνελήφθη και θα κρατηθεί έως τις 22 Μαΐου, όπως και οι άλλοι δύο.

Ο Σαμσιντίν Φαριντούντι

Και ο τέταρτος κατηγορούμενος Muhammadsobor Faizov. Είναι 19 ετών, ανύπαντρος, κι όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ μεταφέρθηκε συνοδευόμενος από γιατρούς σε αναπηρικό καροτσάκι και με καθετήρα. Επίσης κριθηκε προφυλακιστέος έως τις 22 Μαΐου.

Ο Μουχαμάντ Φαϊζόφ

Συνολικά, οι ρωσικές αρχές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχουν ανακοινώσει τη σύλληψη 11 ατόμων, εκ των οποίων οι τέσσερις δράστες, σε σχέση με την επίθεση αυτή.

Με καλυμμένα μάτια και δεμένοι πισθάγκωνα για ανάκριση

Νέες φωτογραφίες και video από την σύλληψη και την ανάκριση υπόπτων για την τρομοκρατική επίθεση και την σφαγή αθώων πολιτών στο Crocus City Hall στην Μόσχα δημοσίευσαν σήμερα τα ρωσικά ΜΜΕ.

Τα πλάνα φέρεται να έχουν δοθεί από την Επιτροπή Ερευνών στην οποία οδηγήθηκαν σήμερα για ανάκριση κάποιοι από τους συλληφθέντες. Στα πλάνα φαίνονται μικρά λεωφορεία να φτάνουν στα γραφεία της Επιτροπής και άνδρες με στολές παραλλαγής να οδηγούν δεμένους πισθάγκωνα άνδρες, με επίσης δεμένα μάτια στο εσωτερικό του κτιρίου.

Ξεχωριστά πλάνα δείχνουν το οπλοστάσιο που άφησαν πίσω τους οι δράστες που οργάνωσαν το «λουτρό αίματος» στον χώρο εκδηλώσεων.

Ενα βίντεο-ντοκουμέντο που δημοσιοποίησε το Ισλαμικό Κράτος από την επίθεση σε συναυλιακό χώρο στο Crocus City Hall του Κρασνογκόρσκ που αποτυπώνει τη φρίκη που έζησαν όσοι βρέθηκαν στο έλεος των δραστών.

Στο βίντεο, διάρκειας 1 λεπτού και 31 δευτερολέπτων, καταγράφονται σοκαριστικές εικόνες από τη στιγμή που οι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σκορπώντας τον θάνατο, ενώ φαίνεται φαίνεται ένα από τα οπλοπολυβόλα μάρκας Καλάσνικοφ, με λαβή στο πάνω μέρος του, που έχει χαρακτηριστικό φωσοφοριζέ χρώμα και υπάρχει στα ντοκουμέντα.