Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει αν θα επιτρέψει στον Τζούλιαν Ασάνζ  να δηλώσει ένοχος σε μια «μειωμένη» κατηγορία για κακό χειρισμό διαβαθμισμένων πληροφοριών, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ανοίγοντας την πιθανότητα μιας συμφωνίας που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην αποφυλάκισή του από βρετανική φυλακή.

Ανώνυμες πηγές που επικαλείται η Journal την Τετάρτη λένε ότι η ομολογία θα αφορούσε μια κατηγορία για «κακό χειρισμό» διαβαθμισμένων πληροφοριών. Τα πέντε χρόνια που έχει περάσει στη φυλακή Belmarsh στο Ηνωμένο Βασίλειο θα προσμετρηθούν ως χρόνος που έχει εκτίσει, ανέφεραν οι πηγές.

Σε απόφασή της τον Ιανουάριο 2021, η δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ είχε δηλώσει πως ο Ασάνζ δεν πρέπει να σταλεί στις ΗΠΑ, επικαλούμενη πραγματικό και «πιεστικό» κίνδυνο αυτοκτονίας, ενώ είχε αποφανθεί σε βάρος του 52 χρονου σε όλα τα άλλα ζητήματα.

Ο ιδρυτής του Wikileaks προσπαθεί απεγνωσμένα να καταπολεμήσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει 175 χρόνια φυλάκισης αν κριθεί ένοχος για κατηγορίες κατασκοπείας.

Ο Ασάνζ καταζητείται στις Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούμενος για μια φερόμενη συνωμοσία με στόχο να αποκτήσει και να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικές με την εθνική άμυνα  μετά τη δημοσιοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων εγγράφων τα οποία διέρρευσαν και αφορούσαν τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Ο ίδιος αρνείται κάθε ενοχή.

Στο υλικό που αποκάλυψε συμπεριλαμβάνεται βίντεο που δείχνει αμάχους, ανάμεσά τους δυο δημοσιογράφους και φωτοειδησεογράφους του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, να σκοτώνονται από πυρά επιθετικού ελικοπτέρου στο Ιράκ τον Ιούλιο του 2007. Τα έγγραφα αυτά εξασφαλίστηκαν χάρη στην Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού. Μετά την καταδίκη της τον Αύγουστο του 2013 να εκτίσει 35 χρόνια κάθειρξης από στρατοδικείο, εντέλει αποφυλακίστηκε έπειτα από επτά χρόνια, με απόφαση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.