Χτες το βράδυ έχασαν τη ζωή τους από πυρά άλλοι 13 διαδηλωτές, παρά την υπόσχεση του προέδρου της Τυνησίας Ζιν ελ-Αμπιντίν Μπεν Άλι ότι η αστυνομία θα σταματήσει να χρησιμοποιεί πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών.

Ιατρική πηγή στο νοσοκομείο Σαρλ Νικόλ στο κέντρο της Τύνιδας δήλωσε ότι χθες το βράδυ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο τα πτώματα 10 ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί από σφαίρες. Άλλη ιατρική πηγή στο νοσοκομείο Μάρσα, στα βόρεια προάστεια της πόλης, επιβεβαίωσε το θάνατο τριών ανθρώπων, επίσης από σφαίρες, στη διάρκεια των ταραχών.

Η γερμανική θυγατρική επιχείρηση του βρετανικού γραφείου ταξιδιών Thomas Cook ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επαναπατρίσει αυθημερόν στη Γερμανία περίπου 2.000 τουρίστες που βρίσκονται στην Τυνησία και ματαίωσε όλες τις αναχωρήσεις για τη χώρα αυτή ως τις 17 Ιανουαρίου.

Εξάλλου η Thomas Cook αποφάσισε να ματαιώσει όλες τις αναχωρήσεις από τη Γερμανία προς την Τυνησία ως και τις 17 Ιανουαρίου. Προτείνει επίσης σε όλους τους πελάτες της που πρόκειται να αναχωρήσουν για την Τυνησία ως και τις 24 Ιανουαρίου, να ματαιώσουν ή να τροποποιήσουν την κράτησή τους.

Αντιθέτως το γραφείο ταξιδιών TUI, ανταγωνιστικό του Thomas Cook, επέλεξε να μην αναλάβει πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό των περίπου 1.000 πελατών του που βρίσκονται στην Τυνησία. «Η ατμόσφαιρα μεταξύ των πελατών μας είναι ήρεμη. Ως τώρα δεν είχαμε αιτήματα για πρόωρη επιστροφή», σε ανακοίνωσή του.

Πάντως η Ε.Ε. καλωσόρισε σήμερα τις κινήσεις του προέδρου Μπεν Άλι, ο οποίος προσπάθησε να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες στη χώρα υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις και ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του το 2014.

«Πιστεύουμε ότι αυτό δημιουργεί μια ευκαιρία για ομαλή μετάβαση», δήλωσε η εκπρόσωπος της επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. Κάθριν Άστον, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, αναφερόμενη στη δέσμευση του Μπεν Άλι για διενέργεια ελεύθερων εκλογών.

Η εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως οι δεσμεύσεις ότι δε θα χρησιμοποιούνται πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών και ότι θα παραχωρηθεί μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης.