Η ταϊλανδική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο του βασιλείου να προχωρήσει στη διάλυση του προοδευτικού αντιπολιτευόμενου κόμματος Move Forward Party (MFP), το οποίο κέρδισε τις περισσότερες έδρες του κοινοβουλίου στις εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Η επιτροπή αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι αποφάσισε «ομόφωνα» να ζητήσει τη διάλυση του κόμματος αυτού εξαιτίας της προεκλογικής υπόσχεσής του να χαλαρώσει την πολύ αυστηρή νομοθεσία που αφορά τα λεγόμενα εγκλήματα καθοσιώσεως κατά της μοναρχίας.

Το MFP αναστάτωσε την ταϊλανδική πολιτική τάξη στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Η άνοδος αυτού του μεταρρυθμιστικού σχηματισμού αφύπνισε παλιές διαιρέσεις στην Ταϊλάνδη, όπου η εξουσία παραμένει στα χέρια οικονομικών και στρατιωτικών ελίτ που συνδέονται με τη μοναρχία, παρά τις προσδοκίες για μια αλλαγή που εκφράσθηκαν στις κάλπες από τις νέες γενιές.

Το κόμμα με επικεφαλής τον Πίτα Λιμγιαροενράτ, μια χαρισματική και φωτογενή προσωπικότητα που ξεχωρίζει στην ταϊλανδική πολιτική σκηνή, είναι το μοναδικό στη χώρα που μιλάει ανοικτά για μια μεταρρύθμιση του νόμου περί εγκλημάτων καθοσιώσεως.

Όμως οι αντίπαλοί του, ισχυριζόμενοι πως το Move Forward είναι επικίνδυνο για τη μοναρχία, κατάφεραν να σχηματίσουν έναν ετερόκλιτο συνασπισμό για να το αποκλείσουν από την εξουσία.

Το Move Forward απειλείται πλέον με διάλυση.

Στα τέλη Ιανουαρίου, το Συνταγματικό Δικαστήριο του βασιλείου αποφάνθηκε πως η προεκλογική υπόσχεση του εν λόγω κόμματος ισοδυναμούσε με απόπειρα ανατροπής της μοναρχίας.

Οι δικαστές δεν είχαν τότε ανακοινώσει συγκεκριμένη κύρωση, όμως δύο προσφυγές με τις οποίες ζητούνταν η διάλυση του κόμματος, είχαν κατατεθεί στην Εκλογική Επιτροπή.