Ένας ευρωπαϊκός δορυφόρος πρόκειται να πέσει στη Γη τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το BBC. Ο ERS-2 ήταν μια πρωτοποριακή πλατφόρμα παρατήρησης όταν εκτοξεύτηκε το 1995, σφυρηλατώντας τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα τακτικά για την παρακολούθηση του πλανήτη.

Κατεβαίνει σταδιακά από τότε που τερμάτισε τη λειτουργία του το 2011 και θα κάνει μια ανεξέλεγκτη, πύρινη βουτιά στην ατμόσφαιρα κάποια στιγμή την Τετάρτη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (Esa) λέει ότι το μεγαλύτερο μέρος του δορυφόρου βάρους δύο τόνων θα καεί κατά την πτώση.

Είναι πιθανό κάποια πιο ανθεκτικά τμήματα να αντέξουν την έντονη θέρμανση που δημιουργείται κατά την κατάδυση σε υψηλή ταχύτητα, αλλά οι πιθανότητες αυτά τα θραύσματα να πέσουν σε κατοικημένες περιοχές και να προκαλέσουν ζημιές είναι ελάχιστες.

Θα μπορούσαν να προσγειωθούν σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο, αλλά με το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της Γης να καλύπτεται από ωκεανό, όποια συντρίμμια επιβιώσουν στην επιφάνεια είναι πολύ πιθανό να χαθούν στη θάλασσα.

«Και αξίζει να τονιστεί ότι κανένα από τα στοιχεία που θα μπορούσαν να επανέλθουν στην ατμόσφαιρα (και να φτάσουν στην επιφάνεια) δεν είναι ραδιενεργά ή τοξικά», δήλωσε ο Mirko Albani από το Τμήμα Επίγειου Τμήματος Παρατήρησης της Γης της Esa.