Το γάβγισμα, το γρύλισμα και το περπάτημα στα τέσσερα δεν ήταν απλώς ένα διασκεδαστικό παιχνίδι μίμησης για την Οξάνα Μαλάγια από την Ουκρανία, αφού σε ηλικία τριών ετών υιοθέτησε τα άγρια χαρακτηριστικά των ζώων, καθώς μεγάλωσε με σκυλιά, όταν οι αλκοολικοί γονείς της την άφησαν έξω στο κρύο.

«Οι γονείς μου είχαν πολλά παιδιά, αλλά δεν είχαν αρκετά κρεβάτια», λέει σε εκπομπή της Αυστραλίας η 40χρονη Μαλάγια. Στην προσπάθειά της να επιβιώσει η μικρή έφτιαξε ένα σπίτι μέσα στον χώρο όπου έμενε το κουταβάκι που ονομαζόταν «Νάιντα», όπου και έζησε για τα επόμενα πέντε χρόνια της ζωής της.

Η Μαλάγια «αγκαλιάστηκε» γρήγορα από τα μη εξημερωμένα ζώα του χωριού Nova Blahovishchenka στην Ουκρανία. Ως ευπρόσδεκτο μέλος της αγέλης, σταμάτησε να αναπτύσσει την ομιλία της, καθώς γάβγιζε και γρύλιζε για χάρη της νέας της οικογένειας. «Τους μιλούσα και γάβγιζαν», είπε η Μαλάγια συμπληρώνοντας ότι «αυτός ήταν ο τρόπος επικοινωνίας μας».

Ωστόσο, οι κτηνώδεις συμπεριφορές του μελαχρινού κοριτσιού δεν περιορίζονταν στα αυθόρμητα γρυλίσματα, αφού γλειφόταν για να καθαρίσει τον εαυτό της, έτρωγε ωμό κρέας, έψαχνε στους κάδους σκουπιδιών για φαγητό, λαχάνιαζε και περπατούσε με τα χέρια και τα γόνατά της στα τέσσερα.

«Έμοιαζε περισσότερο με ένα μικρό σκυλί παρά με παιδί», είπε η Άννα Τσαλάγια, διευθύντρια του ιδρύματος ειδικής φροντίδας όπου κατοικεί τώρα η Μαλάγια. «Έδειχνε τη γλώσσα της όταν έβλεπε νερό και έτρωγε με τη γλώσσα της και όχι με τα χέρια της», συμπλήρωσε.

Μετά από γαβγίσματα σε έναν γείτονα στην ηλικία των εννέα ετών, ειδοποιήθηκαν οι ουκρανικές αρχές για την κατάσταση του παιδιού που συμπεριφέρεται σαν σκύλος.

Ωστόσο, οι προσπάθειες για τη διάσωση της μικρής ματαιώθηκαν από την αγέλη των σκύλων που «πολέμησαν» σκληρά, για να την προστατεύσουν από την αστυνομία. Οι αστυνομικοί απέσπασαν την προσοχή των ζώων με φαγητό κι έτσι κατάφεραν να πάρουν προς το μέρος τους τη Μαλάγια.

Η έξοδος του κοριτσιού από αυτή την κατάσταση που είχε μετατραπεί στο φυσικό της περιβάλλον και η επανένωση με τους ανθρώπους δεν έγινε εύκολα.

«Δεν νομίζω ότι θα μπορέσει ποτέ να διαβάσει ή να κάνει κάτι άλλο που θα είναι χρήσιμο», είπε η παιδοψυχολόγος, Lyn Fry, για τη Μαλάγια, η οποία έχει τη νοητική ικανότητα ενός 6χρονου. «Αν δεν έχετε μάθει τη γλώσσα σε ηλικία περίπου 5 ετών, πιθανότατα δεν πρόκειται να τη μάθετε καθόλου», είπε.

Στην πραγματικότητα έχει αποδειχτεί ότι η άμεση ανθρώπινη επαφή είναι κρίσιμη για τα πρότυπα ανάπτυξης της ομιλίας των μωρών.

Μια μελέτη που έγινε τον Αύγουστο του 2023, σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις του χρόνου στην οθόνη για παιδιά ηλικίας ενός έτους, διαπίστωσε ότι η υπερβολική έκθεση σε τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα και tablet θα μπορούσε να εμποδίσει ένα παιδί να αναπτυχθεί.

«Οι οθόνες μπορεί να διαταράξουν ή να εκτοπίσουν τις αλληλεπιδράσεις με τους γονείς και να περιορίσουν τις ευκαιρίες για λεκτικές ανταλλαγές, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες», προειδοποίησαν αναλυτές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Η έρευνα έχει, επίσης, καθορίσει ότι τα βρέφη θα αρχίσουν να μουρμουρίζουν μικρές απλές λέξεις, μήνες πριν πουν «μπαμπά», για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους.

Η Μαλάγια, η οποία είναι μόνο μία από τις περίπου 100 γνωστές περιπτώσεις «άγριων παιδιών» στην ιστορία, χρησιμοποίησε την εκπομπή για να τραβήξει τελικά την προσοχή του πατέρα της.

«Θέλω να τους δω με τα μάτια μου τόσο απελπισμένα, γιατί μου είπαν ότι δεν έχω γονείς», είπε η Μαλάγια, «αλλά στην πραγματικότητα έχω».

Η μελαχρινή γυναίκα επανασυνδέθηκε με τον μπαμπά και την ετεροθαλή αδερφή της το 2006.

Ωστόσο, η συνάντηση δεν θεράπευσε επαρκώς το διαρκές τραύμα του κοριτσιού.