Ο φετινός χειμώνας έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη Ρωσία, γιατί καταστρέφει σιγά-σιγά τις αστικές υποδομές που φτιάχτηκαν την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, όμως η Μόσχα επενδύει χρήματα μόνο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δυτικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Ρωσία βιώνει ένα ασυνήθιστο κρύο, με χιλιάδες Ρώσους να είναι εκτεθειμένοι, καθώς το κράτος δεν διορθώνει τα προβλήματα που δημιουργούνται, αντιθέτως «τα κρύβει κάτω από το χαλί».

Σύμφωνα με το Business Insider, τον Δεκέμβριο σημειώθηκαν εκτεταμένες βλάβες στα κεντρικά συστήματα θέρμανσης της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες πόλεις αποτελούν σημείο αναφοράς της προπαγάνδας του Πούτιν για την ανάπτυξη στη χώρα.

Επίσης, η Deutsche Welle σημείωσε ότι περισσότεροι από 12 άνθρωποι υπέστησαν εγκαύματα στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ της δυτικής Ρωσίας, όταν έσπασε ένας μεγάλος σωλήνας θέρμανσης, με αποτέλεσμα βραστό νερό να ρέει στους δρόμους. Ταυτόχρονα, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχασαν την πρόσβαση στη θέρμανση

«Εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε τις κοινόχρηστες υποδομές που κατασκευάστηκαν κατά τη σοβιετική εποχή», είπε χαρακτηριστικά η Σβετλάνα Ραζβορότνεβα, μέλος μιας εθνικής επιτροπής αστικής μηχανικής, ενώ πρόσθεσε πως περίπου το 40% του κοινοτικού δικτύου θέρμανσης στη χώρα πρέπει να αντικατασταθεί επειγόντως.

«Όταν κάτι χαλάει, δεν αποτελεί έκπληξη»

Οι Financial Times ανέφεραν πως η ρωσική χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας αποτελούσε μόλις το 2,2% των συνολικών δαπανών πέρυσι. Αντιθέτως, το Κρεμλίνο επένδυσε περίπου το 21% του προϋπολογισμού στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Και πέρυσι μπορεί να φαινόταν λογική απόφαση, λόγω της κατάστασης που επικρατούσε στο μέτωπο, όμως φέτος αναμένεται να αυξηθούν τα ποσά που θα επενδυθούν στον πόλεμο και να μειωθούν τα χρήματα που αφορούν τις ανάγκες των πολιτών.

Ο Denis Volkov, διευθυντής του Levada Center, ενός ανεξάρτητου ερευνητικού οργανισμού, δήλωσε στους FT πως «οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι με την κατάσταση των κοινοτικών υπηρεσιών, αλλά αντιλαμβάνονται την κατάσταση ως μια χρόνια ασθένεια. Όταν κάτι χαλάει, αυτό τους ενοχλεί, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη».