Είναι ένας δύσκολος χειμώνας για τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο πρίγκιπας Χάρι και οι συγγενείς τους είναι πλέον αντιμέτωποι με τα ανησυχητικά νέα για την υγεία του βασιλιά Καρόλου.

Όλα ξεκίνησαν πριν από τρεις εβδομάδες, εντελώς ξαφνικά, ένα απόγευμα του Ιανουαρίου, με ένα μήνυμα ότι η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον, είχε υποβληθεί σε μια εγχείρηση αρκετά σοβαρή που θα απαιτούσε μήνες ανάρρωσης. Μόλις είχαν σπεύσει οι τηλεοπτικές κάμερες στο νοσοκομείο της στο Λονδίνο, όταν ανακοινώθηκε επίσης ότι ο βασιλιάς επρόκειτο να υποβληθεί σε επέμβαση για διευρυμένο προστάτη.

Ήταν ένα εντελώς απροσδόκητο διπλό βασιλικό πλήγμα, το οποίο στη συνέχεια επιδεινώθηκε από την αποκάλυψη ότι η Σάρα Φέργκιουσον, δούκισσα της Υόρκης, είχε καρκίνο του δέρματος.

Τώρα ανακοινώθηκε ότι ο βασιλιάς Κάρολος έχει μια μορφή καρκίνου. Πού; Πόσο έχει προχωρήσει; Τι είδους; Τι θα γίνει μετά; Είναι κάποια ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.

«Τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορούν να συσπειρώσουν τους ανθρώπους», σχολιάζει το BBC. Ο πρίγκιπας Χάρι πηγαίνει να επισκεφθεί τον πατέρα του, ταξιδεύοντας μόνος του από τις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες. Μια κίνηση που θεωρείται ότι θα χτίσει γέφυρες, αλλά αυτό ήταν ήδη σε εξέλιξη, με τον πρίγκιπα να καλεί τον πατέρα του για τα 75α γενέθλιά του το φθινόπωρο. Η ένταση φαινόταν πάντα να είναι περισσότερο με τον αδελφό του και τις ταμπλόιντ, παρά με τον πατέρα του.

Βασιλιάς Κάρολος

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο οποίος επρόκειτο να επιστρέψει στα επίσημα καθήκοντα μετά την εγχείρηση της συζύγου του, αναμένεται τώρα να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο όσον αφορά τις δημόσιες εμφανίσεις και την κάλυψη των επίσημων υποχρεώσεων. Όμως έχει άρρωστους ταυτόχρονα τόσο τη σύζυγο όσο και τον πατέρα του.

Όμως ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είναι ο διάδοχος, ο επόμενος στη σειρά, και αναμένεται να αναλάβει δράση, με τον τρόπο που πριν από λίγο καιρό ο βασιλιάς Κάρολος αναλάμβανε να βοηθήσει την ίδια του τη μητέρα. Η προσοχή θα στραφεί σε αυτόν όταν εμφανιστεί δημόσια αργότερα αυτή την εβδομάδα. Ο ίδιος όμως θα έχει να ανησυχεί για τα προβλήματα υγείας της συζύγου του. Αλλά και στα ανάκτορα θα λείψει η Κέιτ ως μια από τις πιο αξιόπιστες φιγούρες τους σε δύσκολες στιγμές, και τώρα εκτός δράσης για μήνες.

Η βασίλισσα Καμίλα, η οποία πριν από 20 χρόνια δεν ήταν καν μέλος της βασιλικής οικογένειας, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο, πραγματοποιώντας την περασμένη εβδομάδα μια σειρά από ατομικές υποχρεώσεις, ως ανώτερο μέλος μιας συρρικνούμενης ομάδας των βασιλικών προσώπων που συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους. Άλλωστε ο πρίγκιπας Χάρι και ο πρίγκιπας Άντριου έχουν αποχωρήσει και τώρα ο βασιλιάς και η πριγκίπισσα της Ουαλίας είναι εκτός δράσης.

Μεταξύ των ενεργών βασιλικών προσώπων, μόνο ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας είναι ηλικίας κάτω των 50 ετών. Ο ίδιος ο βασιλιάς, αν και θα διακόψει τις δημόσιες εκδηλώσεις του, θα συνεχίσει τον συνταγματικό του ρόλο ως αρχηγός του κράτους, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών συναντήσεων.

Αλλά αυτό θα σημαίνει ότι θα χάσει το μέρος της δουλειάς που φαίνεται να τον ενεργοποιεί πραγματικά, επειδή ο βασιλιάς είναι πιο ενθουσιώδης όταν συναντά τα πλήθη, σημειώνει το BBC.

Υπήρχε ένα πνεύμα ανοιχτότητας κατά την ανακοίνωση ότι ο βασιλιάς επρόκειτο να υποβληθεί σε επέμβαση στον προστάτη, η οποία αποσκοπούσε στην ευαισθητοποίηση και στην ενθάρρυνση περισσότερων ανδρών να υποβληθούν σε έλεγχο – και ομοίως στην κοινοποίηση της διάγνωσης του καρκίνου του.

Αλλά πρόκειται για μια επιφυλακτική ανοιχτότητα, που ωθεί την πόρτα του παλατιού στο να είναι λίγο πιο ανοιχτή. Το τι θα συμβεί στη συνέχεια παραμένει άγνωστο.