Νέο σκάνδαλο ταλανίζει την κυβέρνηση της Αλβανίας, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος φέρεται να άσκησε πιέσεις για την εκχώρηση άδειας για υδροηλεκτρικούς σταθμούς σε συγκεκριμένη εταιρεία, φυσικά με το αζημίωτο…

Την αποκάλυψη έκανε χθες, η εκπομπή «Fiks Fare», του διάσημου, ελληνικής καταγωγής, δημοσιογράφου Φίλιππα Τσακούλη, που προβλήθηκε στο «Top Channel». Σε βίντεο, διάρκειας περίπου 10 λεπτών, ακούγεται ο κ. Μέτα να απαιτεί από τον πρώην υπουργό Ενέργειας Ντρίταν Πρίφτι την παραχώρηση άδειας λειτουργίας με εκχώρηση δικαιωμάτων για υδροηλεκτρικούς σταθμούς, στην εν λόγω εταιρεία, χωρίς τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού.

Στο βίντεο, ακούγεται ο κ. Μέτα να λέει ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας προσφέρει ως προμήθεια 7%, που αναλογεί σε 700.000 ευρώ, για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας. Το ντοκουμέντο ελήφθη τον Μάρτιο του 2010, όταν ο κ. Μέτα ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση από την αλβανική κυβέρνηση και τον Αλβανό πρωθυπουργό.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης επανειλημμένα είχε κατηγορήσει τον κ. Μέτα και διάφορα στελέχη του κόμματός του (Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης), που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, ως εμπλεκόμενους σε υποθέσεις διαφθοράς.

Παρόμοιο σκάνδαλο, με πρωταγωνιστή τον υπουργό Πολιτισμού Ιλι Πάνγκο, δημοσιοποίησε ο ίδιος τηλεοπτικός σταθμός, το 2009. Ο κ. Πάνγκο απομακρύνθηκε από τη θέση του υπουργού, έπειτα από τη δημοσιοποίηση βίντεο, στο οποίο καταγράφηκε περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης μίας νεαρής κοπέλας από τον υπουργό. Ο κ. Πάνγκο διεγράφη, επίσης, από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.