Ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει την «τελευταία γραμμή άμυνας» του, ώστε να αναχαιτίσει έναν πύραυλο των Χούθι που κατευθύνονταν εναντίον του.

Σύμφωνα με το CNN το Phalanx Close-In Weapon System (CWIS) χρησιμοποιήθηκε από το αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού USS Gravely το βράδυ της Τρίτης ενάντια σε αυτό που Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ήταν ένας πύραυλος κρουζ που έφτασε κοντά στο 1 μίλι από το πλοίο – και επομένως δευτερόλεπτα πριν από την πρόσκρουση στο αμερικανικό σκάφος.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα Phalanx διαθέτει πυροβόλα Gatling που μπορούν να εκτοξεύσουν έως και 4.500 βλήματα των 20 χιλιοστών το λεπτό, έχοντας τη δυνατότητα να χτυπήσει βλήματα ή άλλους στόχους σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση.

«Το οπλικό σύστημα Phalanx είναι ένα πυροβόλο όπλο ταχείας βολής, ελεγχόμενο από υπολογιστή, κατευθυνόμενο από ραντάρ που μπορεί να νικήσει πυραύλους κατά πλοίων και άλλες απειλές κοντά στη στεριά και στη θάλασσα», δηλώνει η κατασκευάστρια εταιρεία Raytheon σε άρθρο στην ιστοσελίδα της με τίτλο, «τελευταία γραμμή άμυνας».

Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία έχουν αντιμετωπίσει επιτυχώς δεκάδες προηγούμενες επιθέσεις πυραύλων των Χούθι χρησιμοποιώντας αμυντικά συστήματα μεγαλύτερης εμβέλειας, όπως τους πυραύλους Standard SM-2, Standard SM-6 και Evolved Sea Sparrow, λένε οι αναλυτές. Αυτοί οι αμυντικοί πύραυλοι εμπλέκουν τους στόχους τους σε βεληνεκές περίπου 12 χιλιομέτρων, ή περισσότερο. Αλλά το βράδυ της Τρίτης αυτό δεν συνέβη για λόγους που δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Ο Τομ Καράκο, διευθυντής του Προγράμματος Πυραυλικής Άμυνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, είπε ότι ήταν «ανησυχητικό» που ο πύραυλος των Χούθι έφτασε τόσο κοντά σε ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο.

Από πλευράς του, ο αναλυτής Καρλ Σούστερ, πρώην πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, σχολίασε ότι ο πύραυλος των Χούθι, που είχε αναπτύξει ταχύτητα περίπου 965 χλμ. την ώρα, βρισκόταν περίπου 4 δευτερόλεπτα από να χτυπήσει το αμερικανικό πολεμικό πλοίο όταν καταστράφηκε από πυρά πολυβόλου του συστήματος Phalanx διάρκειας 2 έως 3 δευτερολέπτων.