Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έστειλε επιστολή στα μέλη του Κογκρέσου, με την οποία ζητάει την έγκριση της πώλησης Lockheed Martin αεροσκαφών F-16, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, σύμφωνα με το Reuters.

Η επιστολή Μπάιντεν έρχεται μετά το τουρκικό «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Απομένει πλέον η τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Η εξέλιξη συνδέθηκε με την αγορά αμερικανικών F-16, με την Άγκυρα να διαπραγματεύεται τη λήψη απόφασης από το Κογκρέσο των ΗΠΑ ταυτόχρονα με την άρση του αδιεξόδου στο θέμα της Σουηδίας.

Αμερικανοί βουλευτές έλεγαν ότι περιμένουν την οριστική έγκριση του πρωτοκόλλου από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής του από τον πρόεδρο Ερντογάν, προτού αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν την πώληση F-16.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βεντάντ Πατέλ, σε δήλωσή του ανέφερε ότι οι ΗΠΑ καλωσόρισαν την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ότι ανυπομονεί να πάρει σειρά η Ουγγαρία σε αυτή τη διαδικασία.