Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ζήτησε από τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον, να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στον Κόλπο του Άντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα το βράδυ οι δύο αξιωματούχοι, δήλωσαν τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Ο Φιντάν επεσήμανε ότι μαίνονται ήδη πολλές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και ότι η ένταση στον Κόλπο του Άντεν θα πρέπει να μειωθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο Χακάν Φιντάν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να τονίζει ότι ο πόλεμος και η βία κατά των Παλαιστινίων πρέπει να τερματιστούν το συντομότερο δυνατό. Η κλιμάκωση της έντασης αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την περιφερειακή ασφάλεια και τη διεθνή σταθερότητα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

«Μικρά πλοία προσέγγισαν εμπορικό ανοιχτά του Άντεν της Υεμένης», ανέφερε η βρετανική αρχή Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων

Η αρχή Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) έλαβε πολλαπλές αναφορές σήμερα για μικρά σκάφη που προσέγγιζαν ένα εμπορικό πλοίο 80 ναυτικά μίλια (148 χιλιόμετρα) νοτιοανατολικά του λιμανιού Άντεν της Υεμένης.

“Δύο μικρά σκάφη αναφέρεται ότι ακολούθησαν ένα εμπορικό πλοίο για πάνω από μία ώρα”, γράφει το συμβουλευτικό σημείωμα, προσθέτοντας ότι το πλοίο ανέφερε πως δεν εθεάθησαν όπλα.

Ένα περιστατικό είχε αναφερθεί νωρίτερα σήμερα περίπου 90 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του λιμανιού Άντεν στην Υεμένη.

Η UKMTO ανακοίνωσε ότι οι αρχές διεξάγουν έρευνα.