Δημοσίευμα της Wall Street Journal αποκαλύπτει πως ιδιωτικά εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες από μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Tesla για τη χρήση ναρκωτικών από τον Έλον Μασκ, τα οποία φαίνεται μάλιστα να επηρεάζουν τις επιχειρηματικές αποφάσεις του, αλλά και τις δημόσιες θέσεις του.

Συχνά σε ιδιωτικά πάρτι, όπου οι συμμετέχοντες υπογράφουν συμφωνίες εμπιστευτικότητας ή παραδίδουν τα τηλέφωνά τους για να εισέλθουν, ο Έλον Μασκ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να καταναλώνει LSD, κοκαΐνη, έκσταση και ψυχεδελικά μανιτάρια. Τα εν λόγω ψυχεδελικά πάρτι, που είναι πολύ διαδεδομένα στη Silicon Valley, διοργανώνονται ακόμη και μέσω μιας υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων που ονομάζεται Signal.  

Η χρήση ναρκωτικών έχει αρχίσει να προβληματίζει πολλούς συνεργάτες του και μέλη των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών του, όπως της Tesla, της SpaceX και του X, καθώς ανησυχούν για την ικανότητά του να διοικεί. Αναφέρουν μάλιστα πως σε συγκεκριμένες περιστάσεις, όταν και ελήφθησαν από τον μεγιστάνα της τεχνολογίας κρίσιμες και επίμαχες αποφάσεις, ενδεχομένως να βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών. Πρόσφατα σε μια βιογραφία του, σκιαγραφείται η συχνά ασταθής, επιθετική και εμπρηστική συμπεριφορά του, ενώ ο ίδιος έχει αναφερθεί πολλές φορές στην έλλειψη ύπνου.

Από την πλευρά του ο Μασκ, μέσω του δικηγόρου του, χαρακτήρισε ψευδές σε «πολλά σημεία» το δημοσίευμα της Wall Street Journal, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Υποστήριξε μάλιστα πως υποβάλλεται τακτικά σε ελέγχους από την εταιρεία και δεν έχει βγει ποτέ θετικός.

Έλον Μασκ

Άτομα που τον έχουν συναναστραφεί σε προσωπικές στιγμές ανέφεραν στη Wall Street Journal πως τον έχουν δει να κάνει χρήση ναρκωτικών. Εξάλλου, η χρήση ουσιών είναι αρκετά διαδεδομένη στους κορυφαίους κύκλους της Silicon Valley, όπως έχουν αποκαλύψει αρκετά ρεπορτάζ το προηγούμενο διάστημα.

Πολλά στελέχη της βιομηχανίας της τεχνολογίας έχουν αναφερθεί στη πρακτική «microdosing», δηλαδή στη λήψη μικρών δόσεων ψυχεδελικών ουσιών, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, τους βοηθούν να αποδίδουν καλύτερα στην εργασία τους και να γίνονται πιο δημιουργικοί.

Στη Silicon Valley, τη μητρόπολη της τεχνολογίας, έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα, με επικεφαλής κορυφαία πρόσωπα της τεχνολογικής ελίτ, που υποστηρίζει πως η χρήση ουσιών, όπως η ψιλοκυβίνη, η κεταμίνη και το LSD μπορεί να συμβάλλει σε νέες ιδέες ή ανακαλύψεις. Οι αστέρες της τεχνολογίας στοχεύουν στο να ξεχωρίσουν από τις μάζες, οπότε ποντάρουν στις ουσίες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Δεν θέλουν έναν συνηθισμένο άνθρωπο, μια συνηθισμένη εταιρεία», δήλωσε σε σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, πριν από λίγο καιρό, ο Σπένσερ Σούλεμ, Διευθύνων Σύμβουλος της Build Better AI, στη Wall Street Journal, αποκαλύπτοντας πώς ίδιος χρησιμοποιεί το LSD «ενώ εργάζεται μόνος του μετά από ώρες». «Θέλουν κάτι εξαιρετικό. Δεν γεννιέσαι ασυνήθιστος», τόνισε.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο ιδρυτής της Google, Σεργκέι Μπριν, φέρεται να καταναλώνει παραισθησιογόνα μανιτάρια, ενώ ο Ελον Μασκ φέρεται εκτός των άλλων να κάνει και χρήση κεταμίνης, που σε ορισμένες περιπτώσεις συνταγογραφειται και για τη θεραπεία της κατάθλιψης ή της διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Ο ίδιος είχε υποστηρίξει δημόσια της χρήση κεταμίνης έναντι των αντικαταθλιπτικών. «Η κατάθλιψη είναι υπερδιαγνωσμένη στις ΗΠΑ, αλλά για μερικούς ανθρώπους είναι πραγματικά ένα ζήτημα χημείας του εγκεφάλου. Ωστόσο η ζομπιοποίηση ανθρώπων με SSRI (σεροτονίνη) συμβαίνει κατά κόρον. Από ό,τι έχω δει με φίλους, η κεταμίνη που λαμβάνεται περιστασιακά είναι καλύτερη επιλογή».

Στο εργοστάσιο της Tesla, στην Καλιφόρνια, ένας πρώην εργαζόμενος δήλωσε ότι, ενώ η πολιτική της εταιρείας είναι επισήμως κατά των ναρκωτικών, ανεπισήμως είχε μεγάλη ανοχή στη χρήση κάνναβης και ψυχεδελικών ουσιών.

Το πρόβλημα είναι πως η δημοσιοποίηση χρήσης παράνομων ουσιών θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε κάποιον όπως τον Έλον Μασκ, καθώς η εταιρεία του SpaceX βασίζεται σε κρατικές συμβάσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για τα εν λόγω συμβόλαια, μεταξύ άλλων, οι εταιρείες υποχρεούνται να συμμορφώνονται με το νόμο σχετικά με τη μη κατανάλωση ναρκωτικών στην εργασία, όπως υπογραμμίζεται από το Business Insider.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά ψυχεδελικών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια, που ήταν το 2021 σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2029. Η χρήση ψυχεδελικών, συμπεριλαμβανομένου του LSD και των παραισθησιογόνων, έχει αυξηθεί σημαντικά μεταξύ των ενηλίκων τα τελευταία 20 χρόνια.  

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, επενδυτές διοχετεύουν όλο και περισσότερα κεφάλαια σε εταιρείες που εργάζονται για την ανάπτυξη θεραπειών με ψυχεδελικές ουσίες. Η αξία της αγοράς ψυχεδελικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένου και των εταιρειών που ασχολούνται με την έρευνα και τις δοκιμές για τη νομιμοποίηση της χρήσης τους, εκτιμάται πως θα πλησιάσει τα 12 δισ. δολάρια έως το 2029, σύμφωνα με την Brand Essence.