Για μια σειρά από κατηγορίες μεταξύ των οποίων η δολοφονία άοπλων Aφγανών πολιτών, δάχτυλα των οποίων έπαιρνε ως τρόπαιο πολέμου, αλλά και ο ξυλοδαρμός νεοσύλλεκτου, ο οποίος κατήγγειλε σε ανωτέρους του την ευρεία χρήση χασίς στη μονάδα του, θα δικαστεί επιλοχίας του αμερικανικού στρατού.

Ο 25χρονος Γκιμπς είναι ένας από τους πέντε στρατιώτες της Ταξιαρχίας Stryker που κατηγορούνται για δολοφονία, ενώ συνολικά δώδεκα στρατιώτες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για αγριότητες που διέπραξαν στο Αφγανιστάν.

Ο διοικητής της Κοινής Βάσης Λιούις-ΜακΤσορντ πήρε χθες την απόφαση να δικαστεί ο Γκιμπς από το Μπίλινγκς της Μοντάνα, χωρίς ακόμα να έχει οριστεί ημερομηνία για τη δίκη. Ο Γκιμπς, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος μιας πενταμελούς «φονικής ομάδας» που κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών Αφγανών αμάχων, αντιμετωπίζει και άλλες κατηγορίες όπως ότι κράτησε δάχτυλα, δόντια και οστά ποδιών των θυμάτων ως τρόπαιο πολέμου.

Τα μέλη της «φονικής ομάδας» κάπνιζαν χασίς παρουσία ενός νεοσυλλέκτου, τον οποίο και ξυλοκόπησαν όταν αυτός κατήγγειλε το περιστατικό.

Οι δολοφονίες ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια της έρευνας για τον ξυλοδαρμό.