Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε τη συμφωνία για τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων της Χαμάς αλλά και την αποφυλάκιση 150 παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Ισραήλ θα παρατείνει χρονικά την εκεχειρία για κάθε 10 ομήρους που θα απελευθερώνονται.

Σημειώνεται πως περισσότεροι από 230 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους πολίτες κάθε ηλικίας, έχουν απαχθεί από τη Χαμάς, μετά την φονική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

«Η κυβέρνηση ενέκρινε σε αδρές γραμμές (…) συμφωνία με βάση την οποία τουλάχιστον 50 πρόσωπα που απήχθησαν -γυναίκες και παιδιά- θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο, βάσει του σχεδίου η Χαμάς θα απελευθερώσει 30 παιδιά, 8 μητέρες και 12 ακόμη γυναίκες. Πληροφορίες αναφέρουν πως η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων και ανταλλαγής με Παλαιστίνιους κρατούμενους θα ξεκινήσει την Πέμπτη.

Μεταξύ των ανθρώπων που θα απελευθερωθούν είναι και τρεις υπηκόους των ΗΠΑ, ανάμεσά τους και ένα κορίτσι τριών ετών. Όπως ανέφερε αμερικανός αξιωματούχος, οι γονείς του παιδιού αυτού – διευκρίνισε πως το μικρό του όνομα είναι Αμπιγκέιλ – το οποίο θα κλείσει τα 4 του χρόνια την Παρασκευή, ήταν ανάμεσα στους 1.200 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά την έφοδο των μαχητών της Χαμάς.

Η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί σε πέντε στάδια. Η Χαμάς θα παραδώσει τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό. Στη συνέχεια αυτή θα μεταφερθούν σε εκπροσώπους των ισραηλινών δυνάμενων (IDF).

Ακολούθως οι όμηροι θα υποβληθούν σε έναν αρχικό ιατρικό έλεγχο από τις αρχές και θα μεταφερθούν σε ένα από τα πέντε απομονωμένα ιατρικά κέντρα σε όλο το Ισραήλ για να συναντηθούν με τις οικογένειές τους.

Στο τέταρτο στάδιο, οι ιατρικές και οι αμυντικές αρχές θα καθορίσουν από κοινού εάν τουλάχιστον κάποιοι από τους ομήρους μπορούν να δώσουν πληροφορίες. Στο τελικό στάδιο, οι όμηροι θα εξεταστούν από αξιωματούχους ασφαλείας.

Το Ισραήλ θα «συνεχίσει τον πόλεμο» μετά την κατάπαυση του πυρός

Ο ισραηλινός στρατός θα «συνεχίσει τον πόλεμο» εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς μετά την 4ήμερη κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε να κηρυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας, διεμήνυσε η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση, ο ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι, να ολοκληρωθεί η εξάλειψη της Χαμάς και για να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το κράτος του Ισραήλ από τη Γάζα», αναφέρει απόσπασμα ανακοίνωσης της κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω X (του πρώην Twitter) από τις υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ικανοποίηση στη Χαμάς

Η Χαμάς εξέφρασε ικανοποίησηγια τη συμφωνία να κηρυχθεί «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας. «Οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης και την αποφασιστικότητά της να υπηρετήσει τον λαό μας και να ενισχύσει την επιμονή του έναντι της επίθεσης», ανέφερε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Επιβεβαιώνουμε πως θα παραμείνουμε με το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι τα τάγματα των θριαμβευτών μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή», προειδοποίησε. Δυνάμει της συμφωνίας, αναμένεται να εισέλθουν εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικό υλικό και καύσιμα σε όλα τα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, πάντα κατά την ανακοίνωση της Χαμάς.

Χαιρετίζει τη συμφωνία ο Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως η συμφωνία προσμένει να οδηγήσει στην επιστροφή στην πατρίδα τους «κι άλλων αμερικανών ομήρων».

Η αναφορά του Μπάιντεν αφορούσε στην απελευθέρωση δυο γυναικών με αμερικανική υπηκοότητα από τη Χαμάς στα τέλη Οκτωβρίου. «Η σημερινή συμφωνία αναμένεται να φέρει πίσω στην πατρίδα επιπλέον αμερικανούς ομήρους και δεν θα σταματήσω ώσπου να απελευθερωθούν όλοι», δήλωσε.

Κατάρ: Ο αριθμός των ανθρώπων που θα απελευθερωθούν θα αυξηθεί σε μεταγενέστερα στάδια

Η διπλωματία του Κατάρ επιβεβαίωσε τη σύναψη συμφωνίας. «Η έναρξη της παύσης θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών 24 ωρών και η διάρκειά της θα είναι τέσσερις ημέρες, με δυνατότητα παράτασης», διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ μέσω X (του πρώην Twitter) αναφερόμενο στη συμφωνία που κλείστηκε με μεσολάβηση του εμιράτου, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Διαβεβαίωσε εξάλλου πως «ο αριθμός των ανθρώπων που θα απελευθερωθούν θα αυξηθεί σε μεταγενέστερα στάδια της εφαρμογής της συμφωνίας».