Τεράστια προβλήματα σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχει δημιουργήσει το πέρασμα της κακοκαιρίας Ciaran, καθώς τουλάχιστον πέντε άτομα έχουν σκοτωθεί, χιλιάδες νοικοκυριά έχουν μείνει στο σκοτάδι, ενώ κόσμος παγιδεύτηκε στα σπίτια του.

Σύμφωνα με το apnews.com, οι άνεμοι έσπασαν ρεκόρ στη Γαλλία με ταχύτητα άνω των 190 χλμ/ώρα (118 μίλια/ώρα) ξεριζώνοντας δέντρα και φυσώντας τα παράθυρα.

Ένας οδηγός φορτηγού σκοτώθηκε όταν το όχημά του χτυπήθηκε από δέντρο στην περιοχή Aisne της βόρειας Γαλλίας, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Clement Beaune. Άλλος ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά σε πανεπιστήμιο στη βόρεια πόλη Roubaix και άλλοι 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη δυτική και βόρεια Γαλλία, ανακοίνωσαν οι αρχές. Επτά από τους τραυματίες ήταν υπάλληλοι έκτακτης ανάγκης.

Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM διέκοψε όλες τις πτήσεις που αναχωρούν και φθάνουν στην Ολλανδία από νωρίς το απόγευμα έως το τέλος της ημέρας, επικαλούμενη τις υψηλές σταθερές ταχύτητες ανέμου και τις ισχυρές ριπές που αναμένονται στη χώρα.

Τεράστια κύματα χτύπησαν τα γαλλικά λιμάνια και τις ακτές, καθώς ο άνεμος ισοπέδωσε τις πινακίδες των δρόμων και έσκισε τη στέγη. Τα κομμένα δέντρα έκλεισαν δρόμους γύρω από τη δυτική Γαλλία, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Associated Press και εικόνες στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

Τα τοπικά τρένα ακυρώθηκαν σε μια περιοχή της δυτικής Γαλλίας και όλοι οι δρόμοι στην περιοχή Finistère της Βρετάνης έκλεισαν το πρωί της Πέμπτης. Ο Beaune προέτρεψε τους ανθρώπους να αποφεύγουν την οδήγηση και να είναι προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν σε περιοχές με προειδοποιήσεις για τον καιρό.

«Βλέπουμε πώς οι δρόμοι μπορούν να αποβούν μοιραίοι σε αυτές τις συνθήκες», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο France-Info.

Προβλήματα σε Ισπανία, Βέλγιο, Γερμανία και Βρετανία

Στην Ισπανία, όπου η καταιγίδα έπληξε μεγάλο μέρος της χώρας με έντονες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στη Μαδρίτη δήλωσαν ότι μια γυναίκα πέθανε την Πέμπτη όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω της. Άλλα τρία άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από το περιστατικό σε δρόμο του κέντρου της πόλης. Τα πάρκα στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας έκλεισαν και πολλά τρένα και πτήσεις ακυρώθηκαν.

Ένα άτομο έχασε τη ζωή του στο κέντρο της Γάνδης του Βελγίου, όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω τους σε πάρκο. Στο ίδιο περιστατικό τραυματίστηκε ακόμη ένα άτομο. Οι τοπικές και εθνικές αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να μην πλησιάζουν σε χώρους πρασίνου από φόβο πτώσεων δέντρων. Βελγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι στην πόλη-λιμάνι της Αμβέρσας, ένας άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά όταν ένας τοίχος κατέρρευσε υπό την πίεση των ανελέητων ισχυρών ανέμων.

Εκδόθηκε προειδοποίηση καταιγίδας για τις ακτές της Βόρειας Θάλασσας στη Γερμανία και προειδοποίηση για ισχυρούς ανέμους σε τμήμα της ακτής της Βαλτικής Θάλασσας. Οι αρχές δήλωσαν ότι μια 46χρονη τραυματίστηκε θανάσιμα από πτώση δέντρου στα βουνά Harz στη βόρεια Γερμανία.

Χιλιάδες ήταν επίσης χωρίς ρεύμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απότομες ριπές έριξαν στέγες κτιρίων και γκρέμισαν δέντρα. Κάποιοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε ξενοδοχεία, καθώς ο Ciarán χτύπησε τη νότια Αγγλία.

Εκατοντάδες σχολεία παρέμειναν κλειστά στις παράκτιες κοινότητες της Νοτιοδυτικής Αγγλίας της Κορνουάλης και του Ντέβον, καθώς έπεσαν δέντρα και πλημμύρες εμπόδισαν τις πρωινές μετακινήσεις στα νοτιοανατολικά.

Οι σιδηροδρομικές εταιρείες προέτρεψαν τους επιβάτες να εργάζονται από το σπίτι αν είναι δυνατόν, λόγω πιθανής πτώσης δέντρων και συντριμμιών στις γραμμές. Η P&O Ferries είπε ότι η τουριστική κίνηση απομακρύνεται από το λιμάνι του Ντόβερ, το οποίο έχει αναστείλει τα δρομολόγια. Η οροφή ενός φορτηγού σκίστηκε στην πόλη, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία, ενώ ένας μεγάλος δρόμος έχει κλείσει εν μέρει για τη δημόσια ασφάλεια.