Οι περισσότεροι, όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό προσπαθούν να γίνουν ένα με την πόλη, λέγοντας τις πρώτες τους λέξεις στην εκάστοτε γλώσσα. Όμως, όταν κάποιος δεν είναι γνώστης ξένων γλωσσών, αυτό μπορεί να προκαλέσει μέχρι και φόβο, όπως κατάφερε ένας τουρίστας στην Πορτογαλία.

Ο 36χρονος ρωσόφωνος τουρίστας από το Αζερμπαϊτζάν, πήγε στην Πορτογαλία και σκόρπισε το φόβο, όταν μετέφρασε τη λέξη «ρόδι» σε… βόμβα. Ο άτυχος τουρίστας προσπαθούσε να παραγγείλει χυμό φρούτων σε ένα εστιατόριο στη Λισαβόνα, όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τα πράγματα γύρισαν μπούμερανγκ όταν προσπάθησε να μεταφράσει το όνομα του ροδιού στα πορτογαλικά, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή μετάφρασης, ανέφερε το nypost.com. Στη συνέχεια έγραψε τη μετάφραση σε μια χαρτοπετσέτα και την έδωσε σε έναν σερβιτόρο.

Δεν ήξερε ότι η εφαρμογή είχε κατά λάθος γράψει τη μετάφραση για τη λέξη χειροβομβίδα, με αποτέλεσμα ο πανικόβλητος υπάλληλος να ερμηνεύσει το σημείωμα ως απειλή για βόμβα και να καλέσει την αστυνομία. Τα πλάνα από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν πέντε αστυνομικούς να πλησιάζουν τον άτυχο ταξιδιώτη με τα όπλα τους, ενώ αυτός βρίσκεται μπρούμυτα στο έδαφος. Στη συνέχεια, του περνούν χειροπέδες και τον θέτουν υπό κράτηση.

Ο τουρίστας μεταφέρθηκε σε τοπικό αστυνομικό τμήμα για ανάκριση, ενώ αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν είχε όπλα. Οι αρχές ερεύνησαν το δωμάτιο του ξενοδοχείου του, ενώ επιθεώρησαν και το εστιατόριο. Η αστυνομία της Λισαβόνας έψαξε επίσης στη βάση δεδομένων της και ζήτησε τη γνώμη της αντιτρομοκρατικής μονάδας της χώρας, αλλά οι έρευνές της έμειναν χωρίς αποτέλεσμα.

Το μπέρδεμα φαίνεται πως έγκειται στο γεγονός πως οι λέξεις «ρόδι» και «χειροβομβίδα» στα ρωσικά μοιάζουν. Στα ρωσικά, «granat» σημαίνει ρόδι, αλλά το «granata» σημαίνει χειροβομβίδα – μια λεπτή διάκριση που μπορεί να χάθηκε στη μετάφραση.

Είναι πιθανό ότι η εφαρμογή μετέφρασε τη ρωσική λέξη «granat» σε «granada» – «χειροβομβίδα» στα πορτογαλικά – και όχι σε «poma», την πορτογαλική λέξη για το ρόδι. Το μόνο σίγουρα, τελικά, είναι πως είτε η εφαρμογή είτε ο τουρίστας έκαναν λάθος.