Κάμερα ασφαλείας του μετρό της Τεχεράνης κατέγραψε τις τελευταίες στιγμές της 16χρονης Αρμιτά Γκεραβάντ, η οποία χτυπήθηκε από την αστυνομία των ηθών του Ιράν της 1η Οκτωβρίου, καταλήγοντας σε κώμα, στο νοσοκομείο όπου και άφησε την τελευταία της πνοή 27 μέρες αργότερα.

Στο βίντεο φαίνεται η 16χρονη να μπαίνει σε σταθμό του μετρό, χωρίς μαντήλα, να κόβει εισιτήριο, να επισκέπεται ένα κατάστημα και τελικά να μπαίνει στον συρμό από τον οποίο βγήκε λίγα λεπτά αργότερα χωρίς τις αισθήσεις της.

Η επίσημη εκδοχή των ιρανικών αρχών είναι ότι στην 16χρονη «έπεσε η πίεση» διαψεύδοντας οποιαδήποτε «λεκτική ή σωματική αντιπαράθεση» ανάμεσα σε αυτήν «και επιβάτες ή στελέχη του μετρό».

Το ιρανικό πρακτορρείο ειδήσεων Tasnim όταν ανακοίνωσε τον θάνατό της, επικαλέστηκε την επίσημη γνωμάτευση των γιατρών, σύμφωνα με τους οποίους η 16χρονη «υπέστη πτώση που οδήγησε σε εγκεφαλική βλάβη, ακολουθούμενη από συνεχείς σπασμούς, μείωση της οξυγόνωσης του εγκεφάλου και εγκεφαλικό οίδημα, έπειτα από ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης».

Από την άλλη, μη κυβερνητικές οργανώσεις του Ιράν καταγγέλλουν ότι η Αρμιτά Γκεραβάντ κουρδικής καταγωγής, τραυματίστηκε σοβαρά μετά από «επίθεση» μελών της αστυνομίας ηθών του Ιράν, η οποία είναι επιφορτισμένη με την τήρηση της υποχρέωσης των γυναικών στο Ιράν να φορούν μαντίλα στους δημόσιους χώρους.