Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσαν σήμερα για ανεμπόδιστη ροή της βοήθειας στη Γάζα, η οποία είναι αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση έπειτα από δύο εβδομάδες εντατικών ισραηλινών επιθέσεων. «Καλούμε για ανεμπόδιστη και συνεχή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικής βοήθειας ώστε να συνεχίσουν να εισέρχονται στη Γάζα», δήλωσε η Ταμάρα Αλριφάι, εκπρόσωπος του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

«Τα φορτηγά που έχουν φθάσει μέχρι τώρα είναι μόνο σταγόνες απέναντι στις τεράστιες ανάγκες των ανθρώπων στον δρόμο». Η UNRWA ανέφερε πως τα καύσιμα, που δεν έχουν σταλεί στη Λωρίδα της Γάζας μαζί με την ανθρωπιστική βοήθεια, είναι κρίσιμης σημασίας.

«Τα καύσιμα είναι εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη επειδή χωρίς καύσιμα, τα φορτηγά δεν μπορούν να κινηθούν», δήλωσε η Αλριφάι. «Χωρίς καύσιμα, οι γεννήτριες δεν μπορούν να παράγουν ηλεκτρισμό για νοσοκομεία, για φούρνους και για το εργοστάσιο αφαλάτωσης νερού». Οι παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα μέσω του σημείου διέλευσης της Ράφα από την Αίγυπτο ξεκίνησαν το Σάββατο έπειτα από εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, όμως υπηρεσίες του ΟΗΕ λένε ότι δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο ΠΟΥ ανέφερε πως τα φάρμακα και οι υγειονομικές προμήθειες παραδόθηκαν σε τρία νοσοκομεία αναφοράς στη νότια Γάζα αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται να φθάσει στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στον κόσμο. «Εξακολουθούμε να μην μπορούμε να φθάσουμε στα νοσοκομεία στον βορρά με τις ιατρικές προμήθειες ή τα καύσιμα που χρειάζονται απεγνωσμένα», δήλωσε ο δρ. Ρικ Μπρέναν, Διευθυντής Περιφερειακών Έκτακτων Καταστάσεων του ΠΟΥ για την Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Μπρέναν είπε πως το ένα τρίτο των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι τώρα λειτουργικά τη στιγμή που η ιατρική επιβάρυνση είναι τεράστια, και πως περίπου τα δύο τρίτα των κλινικών δεν λειτουργούν. «Έχουμε γονατίσει ζητώντας για αυτή τη συνεχή, αυξημένη, προστατευμένη ανθρωπιστική επιχείρηση», είπε.

«Κάνουμε έκκληση σε όλους εκείνους που είναι σε κατάσταση να πάρουν μια απόφαση ή να επηρεάσουν εκείνους που παίρνουν αποφάσεις να μας δώσουν ανθρωπιστικό χώρο για να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή».