Η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα συνεχίσει να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, παρά τον πόλεμο που ξέσπασε στο Ισραήλ και το σκληρό εμπάργκο που επιβλήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς έκανε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) και έγραψε πως «η ανθρωπιστική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται».

Επίσης, σημείωσε ότι «αν και καταδικάζω σθεναρά την τρομοκρατική επίθεση από τη Χαμάς, είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύονται οι άμαχοι και να σεβόμαστε το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται».

Ωστόσο, η Κομισιόν ανακοίνωσε πως ξεκινά επείγουσα επανεξέταση της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ για την Παλαιστίνη. Εκτός από τις υπάρχουσες διασφαλίσεις, στόχος αυτής της αναθεώρησης είναι να διασφαλίσει ότι καμία χρηματοδότηση της ΕΕ δεν επιτρέπει έμμεσα σε καμία τρομοκρατική οργάνωση να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ, σημειώνει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Έτσι, θα επανεξετάσει εξίσου εάν, υπό το φως των μεταβαλλόμενων συνθηκών επί τόπου, τα προγράμματα στήριξης της προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό και την Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να προσαρμοστούν.