Με τις μεταναστευτικές ροές προς τη Βρετανία να έχουν αυξηθεί και πάλι, η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Σουέλα Μπράβερμαν, άσκησε σκληρή κριτική προς τον ΟΗΕ και τους κανόνες που έχει θεσπίσει για τη χορήγηση ασύλου.

«Η αντιμετώπιση διακρίσεων λόγω ομοφυλοφιλίας δεν πρέπει να δικαιολογεί την χορήγηση ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο», υποστηρίζει η ίδια και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ. Αυτό τόνισε η υπουργός σε ομιλία που έδωσε στις ΗΠΑ, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από οργανώσεις για τους πρόσφυγες και μετανάστες καθώς και την αντιπολίτευση.

Η κ. Μπράβερμαν χρησιμοποίησε την ομιλία στις ΗΠΑ για να προτείνει ότι η προσφορά ασύλου σε ένα άτομο επειδή είναι ομοφυλόφιλο, ή είναι γυναίκα, ή φοβάται τις διακρίσεις στη χώρα του δεν είναι «βιώσιμο». Η υπουργός Εσωτερικών θα προειδοποιήσει ότι έως και 780 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο χωρίς ριζική μεταρρύθμιση των παγκόσμιων κανόνων για τους πρόσφυγες.

Τα σχόλια αναμένεται αποτέλεσαν μέρος του επιχειρήματος της κ. Μπράβερμαν ότι το όριο για άσυλο μειώνεται σταθερά από τότε που επικυρώθηκε η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες πριν από περισσότερα από 70 χρόνια. Η Βρετανίδα Υπουργός Εσωτερικών θα καλέσει τους παγκόσμιους ηγέτες να κάνουν σημαντικές αλλαγές στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υποδηλώνοντας ότι είναι πολύ γενναιόδωρη προς τους μετανάστες.

Η ομιλία της δόθηκε στο American Enterprise Institute, μια δεξαμενή σκέψης της δεξιάς στην Ουάσιγκτον σε μία συγκυρία που βλέπει τις αρχές των ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια μετανάστες που διασχίζουν τα νότια σύνορά τους.

«Επικίνδυνα ανόητη»

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες και οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήρισαν την κ. Μπράβερμαν «επικίνδυνα ανόητη», ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης την κατηγόρησαν ότι προωθεί τα διαπιστευτήρια της ηγεσίας της με «σφυρίχτρα σκύλου» (για να προσελκύσει) προς τα δεξιά των Τόρις.