Ποιος θα διαδεχόταν τον Ρούπερτ Μέρντοχ μετά από 70 χρόνια καριέρας; Αυτή φαίνεται ότι είναι η ερώτηση που ενέπνευσε τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά Succession. Πόσο αλήθεια είναι όμως;

Τέσσερις μήνες μετά το φινάλε της διάσημης τηλεοπτικής σειράς Succession, φαίνεται ότι οι εμπνεύσεις της από την πραγματική ζωή έχουν φτάσει στο τέλος του δικού τους δράματος διαδοχής, γράφει το BBC, μετά την ανακοίνωση ότι ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ο πανίσχυρος μεγιστάνας των μίντια, παραιτείται από πρόεδρος της Fox και της News Corp.

Όταν ο συγγραφέας του Succession, Τζέσι Άρμστρονγκ, εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Τηλεόρασης του Εδιμβούργου τον περασμένο μήνα, επιβεβαίωσε αυτό που οι περισσότεροι γνώριζαν ήδη – η δυναστεία Μέρντοχ ήταν η αρχική έμπνευση για την ιστορία του με τις «βίαιες μάχες» εξουσίας και τα πισώπλατα μαχαιρώματα μέσα στην οικογένεια ενός μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης.

Ο Άρμστρονγκ δήλωσε ότι άλλαξε σημαντικά τους χαρακτήρες του και ότι άντλησε επίσης στοιχεία από άλλες μεγάλες οικογένειες, όπως αυτές των Σάμνερ Ρέντστοουν και Ρόμπερτ Μάξγουελ.

Όμως οι θεμελιώδεις ομοιότητες μεταξύ των χαρακτήρων του Succession και των Μέρντοχ παραμένουν «πολύ γευστικές για να τις απορρίψει κανείς», σημειώνει το δημοσίευμα του BBC.

Ένας τρομερός, αποφασιστικός και γερασμένος πατριάρχης. Τρία ενήλικα παιδιά που διεκδικούν τη θέση τους στην οικογενειακή επιχείρηση. Μια αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης που παλεύει να προσαρμοστεί και να επιβιώσει στην ψηφιακή εποχή.

Από τη δεκαετία του 1960, ο Ρούπερτ Μέρντοχ μετέτρεψε τη News Corporation σε ένα παγκόσμιο κολοσσό με τεράστια πολιτική και δημόσια επιρροή. Περιελάμβανε εφημερίδες όπως η Sun και οι Times στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Wall Street Journal και η Fox News στις ΗΠΑ, καθώς και το κινηματογραφικό στούντιο του Χόλιγουντ 20th Century Fox.

Τον Μέρντοχ «φλέρταραν» πιθανοί πρωθυπουργοί και πρόεδροι που πίστευαν ότι η ευλογία του θα μπορούσε να καθορίσει ή να καταστρέψει τις εκλογικές τους πιθανότητες.

Τα χνάρια του ακολούθησαν τα παιδιά του Elisabeth, Lachlan και James. Ο πατέρας προετοίμασε τα δύο αγόρια για την κορυφαία θέση, σύμφωνα με τον πρώην συντάκτη των Sunday Times, Andrew Neil.

Το οικογενειακό δέντρο του Ρούπερτ Μέρντοχ

«Η οικογένεια ήταν πάντα πολύ σημαντική για τον Ρούπερτ Μέρντοχ, ιδίως από την άποψη της δημιουργίας μιας δυναστείας», δήλωσε το 2020 στο ντοκιμαντέρ του BBC «The Rise of the Murdoch Dynasty» (Η άνοδος της δυναστείας Μέρντοχ). Ο Neil θυμήθηκε ότι δείπνησε με τον Ρούπερτ ένα Σαββατόβραδο στα μέσα της δεκαετίας του ’80, αφού έστειλε τους Sunday Times στο τυπογραφείο. Ο Lachlan και ο James, στην εφηβεία τους, ήταν επίσης εκεί. «Η κουβέντα ήταν όλη τότε για το πώς έχτιζε μια εταιρεία γι’ αυτούς», είπε. «Και του άρεσε να τους παίζει μεταξύ τους για να δει πώς θα επιβιώσουν. «Πάντα ήθελε τουλάχιστον ένα από τα παιδιά του να αναλάβει τη θέση του».

«Δεν πίστευε πραγματικά ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο»

Η Elisabeth δεν είχε συμπεριληφθεί σε αυτόν τον προγραμματισμό διαδοχής εκείνη την εποχή. «Δεν πίστευε πραγματικά ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Neil στο podcast Americano του Spectator νωρίτερα φέτος. «Νομίζω ότι με την πάροδο του χρόνου μπορεί να άλλαξε γνώμη». Από την πλευρά της, η Elisabeth δήλωσε το 2012 ότι δεν είχε «καμία απολύτως φιλοδοξία» να διαδεχθεί τον πατέρα της. Είχε διατελέσει διευθύνουσα σύμβουλος της Sky Networks, η οποία ανήκει εν μέρει στη News Corp, αλλά έφυγε για να δημιουργήσει τη δική της επιτυχημένη εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών, τη Shine, το 2000. Αυτή αγοράστηκε από τη News Corp το 2011.

Ο James ήταν για πολλά χρόνια ο νόμιμος κληρονόμος. Κατείχε διάφορες ανώτερες θέσεις στην αυτοκρατορία του πατέρα του, μεταξύ των οποίων επικεφαλής του κλάδου των εφημερίδων με έδρα το Λονδίνο και πρόεδρος του δορυφορικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα BSkyB.

Αλλά μετά το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, στο οποίο ενεπλάκη η εταιρεία το 2011, οδηγώντας τον Ρούπερτ στο κλείσιμο της εφημερίδας News of the World, ο James παραιτήθηκε από τη News International και το BSkyB.

Ανέλαβε από τον πατέρα του τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της 21st Century Fox που μετονομάστηκε το 2015. Όμως το εν λόγω στούντιο αγοράστηκε από την Disney το 2019 και τον επόμενο χρόνο ο James παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της News Corp λόγω συντακτικών «διαφορών».

Συγκεκριμένα, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη δεξιά κατεύθυνση του Fox News και για την κάλυψη της κλιματικής αλλαγής από τα «μαγαζιά» του πατέρα του.

Ο… εκλεκτός γιος

O Lachlan Murdoch

Αυτό άνοιξε το δρόμο για τον Lachlan, ο οποίος ήταν ο πρώτος από την τριάδα που μπήκε στο διοικητικό συμβούλιο της οικογενειακής επιχείρησης όταν έγινε εκτελεστικός διευθυντής το 1996, έχοντας προηγουμένως εργαστεί σε εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς του Μέρντοχ στην Αυστραλία.

Αλλά έφυγε απότομα το 2005 και επέστρεψε στην Αυστραλία. Επέστρεψε όμως στην οικογενειακή επιχείρηση μια δεκαετία αργότερα και έγινε εκτελεστικός πρόεδρος της 21st Century Fox και πρόεδρος της News Corp, μαζί με τον πατέρα του. «Ήταν αρκετά σαφές εδώ και περίπου μια δεκαετία ότι ο Lachlan ήταν ο εκλεκτός γιος», δήλωσε ο ειδικός ανταποκριτής του Vanity Fair, Brian Stelter, στο BBC News μετά την ανακοίνωση της Πέμπτης.

«Ο Τζέιμς Μέρντοχ έχει αηδιάσει με αυτά που προβάλλει το Fox News στις ΗΠΑ. Έχει απομακρυνθεί από τις εταιρείες. Έτσι, ο Lachlan ήταν στη σειρά για λίγο καιρό, αλλά πάντα μοιραζόταν την εξουσία με τον πατέρα του».

Τον Απρίλιο, το Vanity Fair δημοσίευσε ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα για τις οικογενειακές διαμάχες, το οποίο υποστήριζε ότι ο μεγιστάνας «αναλώθηκε στο ζήτημα της διαδοχής του».

«Ο Μέρντοχ πίστευε ότι ένας δαρβινικός αγώνας θα παρήγαγε τον πιο ικανό διάδοχο», έγραψε ο Γκάμπριελ Σέρμαν στο περιοδικό και πρόσθεσε: «Η κεντρική γραμμή ρήξης παραμένει το ρήγμα μεταξύ του James και του Lachlan».

Το άρθρο υποστήριζε μάλιστα ότι ο Lachlan υποπτευόταν ότι ο James τροφοδοτούσε με ιστορίες τους σεναριογράφους του Succession και ότι ο διακανονισμός του διαζυγίου μεταξύ του Ρούπερτ και της Τζέρι περιλάμβανε τον όρο ότι δεν θα μπορούσε να δίνει ιδέες για ιστορίες στους σεναριογράφους της σειράς.

Νωρίτερα φέτος, ο Τζέσι Άρμστρονγκ δήλωσε ότι οι άνθρωποι που αμφισβητούν την έμπνευση για τις ιστορίες του είχαν ρωτήσει «μήπως οι Μέρντοχ σου ψιθύρισαν στο αυτί;». Εκείνος απάντησε: «Όχι, διαβάζουμε το Vanity Fair – αλληλοκατηγορούνται στις σελίδες του… Δεν χρειάζεται να πάμε για φαγητό με αυτούς τους ανθρώπους».

Όπως και στο Succession, υπάρχει ένα άλλο αδελφάκι – η Prudence – η οποία έχει ασχοληθεί λιγότερο με τα μέσα ενημέρωσης. (Σε αντίθεση με τον Λόγκαν Ρόι, ο Μέρντοχ έχει επίσης δύο ακόμη απογόνους που είναι πολύ νεότεροι, στις αρχές της δεκαετίας των 20).

Το Vanity Fair επικαλείται επίσης δύο πηγές που λένε ότι ο James περιμένει μέχρι να μπορέσει μαζί με τις αδελφές του να πάρει τον έλεγχο από τον Lachlan μετά την αποχώρηση του Ρούπερτ. «Ο James, η Liz και η Prudence θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα αναλάβουν την εταιρεία», δήλωσε ένα πρώην στέλεχος της Fox στο περιοδικό.

Όπως συμβαίνει με μια επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά που θα μπορούσε να επιστρέψει για ένα spin-off ή sequel τα επόμενα χρόνια, το δράμα των Μέρντοχ μπορεί να μην έχει τελειώσει.