Τραγικό θάνατο βρήκε ένα αγοράκι ενός έτους σε βρεφικό σταθμό στη Νέα Υόρκη, καθώς εκτέθηκε στη ναρκωτική ουσία φαιντανύλη που ήταν κρυμμένη κάτω από στρώμα που κοιμόταν. Όπως αναφέρει το BBC, στον μικρό Νίκολας Ντομινίτσι χορηγήθηκε Narcan -ένα φάρμακο έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιείται για την αναστροφή της υπερβολικής δόσης οπιοειδών- σε μία προσπάθεια να αντιστραφεί η υπερβολική δόση της ουσίας που είχε εισπνεύσει, με τις προσπάθειες να αποδεικνύονται, δυστυχώς, άκαρπες.

Τρία ακόμη παιδάκια εισήχθησαν στο νοσοκομείο μετά από έκθεση στο ισχυρό ναρκωτικό στον παιδικό σταθμό στο Μπρονξ, ενώ κατηγορίες για συνωμοσία για διακίνηση ναρκωτικών και ανθρωποκτονία σχηματίστηκαν σε βάρος δύο ατόμων. Σε έρευνα στον παιδικό σταθμό, βρέθηκε ένα κιλό φαιντανύλης που ανακαλύφθηκε κάτω από ένα στρώμα, δήλωσε ο επικεφαλής ντετέκτιβ του NYPD Τζόζεφ Κένι, τη Δευτέρα. Η αστυνομία ανακάλυψε επίσης τρεις πρέσες που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία ναρκωτικών και υποστηρίζει ότι τα ναρκωτικά που ανακτήθηκαν από το νηπιαγωγείο θα μπορούσαν να είχαν σκοτώσει 500.000 ανθρώπους.

Η 36χρονη ιδιοκτήτρια του βρεφονηπιακού σταθμού Divino Niño, Γκρέι Μέντεζ και ο ενοικιαστής της, Καρλίστο Ασεβέδο Μπρίτο αντιμετωπίζουν ομοσπονδιακές κατηγορίες για κατοχή ναρκωτικών «με πρόθεση διανομής με αποτέλεσμα τον θάνατο και συνωμοσία για τη διανομή ναρκωτικών με αποτέλεσμα τον θάνατο», σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς. «Υποστηρίζουμε ότι οι κατηγορούμενοι δηλητηρίασαν τέσσερα μωρά και σκότωσαν ένα από αυτά, επειδή έτρεχαν επιχείρηση ναρκωτικών από έναν παιδικό σταθμό», δήλωσε την Τρίτη ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Ντάμιεν Γουίλιαμς και πρόσθεσε: «Ένας βρεφονηπιακός σταθμός είναι ένα μέρος όπου τα παιδιά θα πρέπει να είναι ασφαλή, όχι περιτριγυρισμένα από ένα ναρκωτικό που μπορεί να τα σκοτώσει ακαριαία».

Τα πλάνα παρακολούθησης και τα τηλεφωνικά αρχεία δείχνουν ότι η Μέντεζ, αφού βρήκε τα παιδιά άρρωστα, τηλεφώνησε πολλές φορές στον σύζυγό της προτού επικοινωνήσει με το 911, ο οποίος φαίνεται να φτάνει στο σημείο και να απομακρύνει αρκετές σακούλες από τον σταθμό, προσπαθώντας να ξεφορτωθεί ενοχοποιητικά στοιχεία. Μάλιστα, η Μέντεζ φέρεται επίσης να διέγραψε περίπου 20.000 γραπτά μηνύματα από το τηλέφωνό της πριν τη σύλληψή της, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, τα οποία οι αρχές μπόρεσαν να ανακτήσουν.

Οι αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τον σύζυγό της, ο οποίος έχει αναγνωριστεί στα δικαστικά έγγραφα ως συνσυνωμότης. Σύμφωνα με την αστυνομία, τον έπιασε η κάμερα να φεύγει από το σημείο μετά το συμβάν. Ο δικηγόρος της Μέντεζ είπε ότι αρνείται τις κατηγορίες και ότι δεν γνώριζε ότι τα ναρκωτικά φυλάσσονταν στο νηπιαγωγείο. «Το μόνο της έγκλημα ήταν να νοικιάζει το δωμάτιό της σε κάποιον που είχε ένα κιλό», είπε ο δικηγόρος της, Αντρές Αράντα, σύμφωνα με το ABC News. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι έκανε οτιδήποτε άλλο εκτός από το να φροντίζει σωστά αυτά τα παιδιά» πρόσθεσε.

Τι είναι η φαιντανύλη

Η φαιντανύλη είναι ένα συνθετικό παυσίπονο 50 φορές πιο ισχυρό από την ηρωίνη και έχει κατηγορηθεί για την αύξηση των θανάτων από ναρκωτικά στις ΗΠΑ.

Το 2010, λιγότεροι από 40.000 άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών σε ολόκληρη τη χώρα, και λιγότεροι από το 10% αυτών των θανάτων συνδέονται με φαιντανύλη.

Μέχρι το 2021, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πέθαιναν ετησίως από υπερβολική δόση ναρκωτικών, με περίπου το 66% αυτών να συνδέονται με φαιντανύλη.