Την ανάγκη εφαρμογής ενός αξιόπιστου προγράμματος δράσης, που θα μπορούσε να σχετίζεται με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, προτείνει για τη Σλοβενία στέλεχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Η Σλοβενία θα μπορούσε να έχει τη μοίρα χωρών, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, λόγω του μικρού της μεγέθους και της σχετικής έλλειψης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εκτίμησε ο Σλοβένος αναλυτής Έγκον Ζακράισεκ, στέλεχος της FED, μιλώντας στην οικονομική έκδοση της σλοβενικής εφημερίδας «Finance».

Όσο περισσότερο αναβάλλονται οι μεταρρυθμίσεις, τόσο πιο επώδυνες, ακριβές και δύσκολες θα είναι στο μέλλον και θα γίνουν αποδεκτές με μεγαλύτερη δυσκολία, πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι οι «απειλές» των εργατικών συνδικάτων για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το συνταξιοδοτικό σύστημα αποτελούν σημάδι ότι «έχουν, δυστυχώς, μόνο ένα στόχο, να ‘’αρπάξουν’’ ότι μπορούν σήμερα».

Ο κ. Ζακράισεκ πρότεινε το Δημόσιο να προχωρήσει σε πώληση περιουσιακών του στοιχείων, με στόχο να μειώσει το δημόσιο χρέος και συμπλήρωσε ότι και οι σλοβενικές τράπεζες θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν.