Όταν δεχόμαστε ένα μπουκέτο λουλούδια, συχνά νιώθουμε έναν ιδιαίτερο ενθουσιασμό, καθώς αποτελεί μια ρομαντική χειρονομία που μας φτιάχνει τη διάθεση. Επίσης, δεν χρειάζεται να περιμένουμε κάποιος να μας τα χαρίσει, μπορούμε να αγοράσουμε μόνοι μας φρέσκα λουλούδια της αρεσκείας μας και να τα τοποθετήσουμε σε ένα βάζο στον χώρο μας, κάτι που εκτός από μια νότα ωραίας διακόσμησης, έχει και ψυχολογικά οφέλη. Τα καλά νέα όμως δεν σταματούν εδώ! Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, ένα μπουκέτο λουλούδια μπορεί να είναι ευεργετικό και για τη σωματική μας υγεία.

Η Αμερικανική Εταιρεία Φυτοθεραπείας πραγματοποίησε μία μελέτη για να εξετάσει εάν τα ζωντανά φυτά μπορούν να έχουν θεραπευτικές ιδιότητες σε χειρουργημένους ασθενείς. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Ενενήντα ασθενείς χωρίστηκαν σε δωμάτια με φυτά και χωρίς: Εκείνοι που είχαν φυτά στο δωμάτιό τους είχαν χαμηλότερη πίεση αίματος, καλύτερους καρδιακό ρυθμό και χαμηλότερα επίπεδα στρες, πόνου και κούρασης σε σύγκριση με εκείνους που βρίσκονταν σε δωμάτιο χωρίς φυτά. Συνεπώς, τα λουλούδια αποτελούν μια είδους συμπληρωματικής θεραπείας για τους ασθενείς.

Επιπλέον, ένα μπουκέτο λουλουδιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Complementary Therapies In Medicine» έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν ένα βάζο με φρέσκα λουλούδια στο δωμάτιό τους, ένιωθαν πιο χαλαρές και λιγότερο αγχωμένες.

Στη φιλοσοφία του φενγκ σούι, τα φρέσκα λουλούδια θεωρούνται θετικά στοιχεία που μπορούν να βελτιώσουν την ενέργεια ενός χώρου. Από τη σκοπιά αυτή, τα λουλούδια φέρνουν φυσική ομορφιά και ζωντάνια, δημιουργώντας αίσθηση ευεξίας και αρμονίας στο περιβάλλον.

Ανάλογα με την τοποθέτηση και την επιλογή των λουλουδιών, μπορούν να ενισχύσουν συγκεκριμένες πτυχές του φενγκ σούι. Για παράδειγμα, λουλούδια με φωτεινά χρώματα μπορούν να ενισχύσουν την ενέργεια του χώρου, ενώ αρωματικά λουλούδια μπορούν να βελτιώσουν την αίσθηση ευεξίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, η προσθήκη φρέσκων λουλουδιών στον χώρο συμβάλλει στη δημιουργία ενός ευχάριστου περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις αρχές του φενγκ σούι.

Σύμφωνα με το φενγκ σούι, ορισμένα είδη λουλουδιών θεωρούνται ευεργετικά για το σπίτι και την ενέργεια του χώρου

Τα παρακάτω λουλούδια θεωρούνται ιδανικά για τη διαμόρφωση θετικής ατμόσφαιρας στο σπίτι.

  • Ροζ τριαντάφυλλα: Συμβολίζουν την αγάπη και την ευτυχία, καθιστώντας τα κατάλληλα για τα υπνοδωμάτια.
  • Λευκά λουλούδια: Αντιπροσωπεύουν την αθωότητα και την καθαρότητα, και ταιριάζουν σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού.
  • Κίτρινα γιασεμιά ή κρίνα: Υποδηλώνουν ενέργεια και φωτεινότητα, γι’ αυτό και τοποθετούνται συνήθως στην είσοδο και σε ευήλια δωμάτια.
  • Κόκκινα γιατίνια ή ορχιδέες: Εκπροσωπούν την αγάπη και τον πλούτο, ενισχύοντας τη θετική ενέργεια του σπιτιού.
  • Πορτοκαλί γεράνια ή ηλίανθοι: Φέρνουν τη ζεστασιά και τη φιλοξενία, ιδανικά για τα κοινόχρηστα δωμάτια και το σαλόνι.