Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Pinterest για το 2024, το «Cafecore» πρόκειται να φέρει επανάσταση στη διακόσμηση της κουζίνας, φέρνοντας τη γοητεία του αγαπημένου σας café στην καρδιά του σπιτιού σας. Αν θέλετε να μετατρέψετε την κουζίνα σας από απλώς χρηστική σε εξαιρετικά γοητευτική, η τάση «Cafecore» είναι αυτό που ψάχνετε.

Αντλώντας έμπνευση από τα φιλόξενα café, η θεωρία του «Cafecore» στηρίζεται στο να έχει ο χώρος τέτοια ατμόσφαιρα που θα θέλετε να προσκαλέσετε τους αγαπημένους σας και να κουρνιάσετε στην κουζίνα παρέα με ένα ρόφημα. Σας ακούγεται ευχάριστο; Εμείς το λατρεύουμε!

Πώς να φέρετε το «Cafecore» στην κουζίνα σας

Το θετικό με το «Cafecore» είναι ότι δεν απαιτεί πολλά τετραγωνικά μέτρα. Σχεδιαστές εσωτερικών χώρων μίλησαν στο Homes & Gardens για τις αλλαγές που απαιτεί η διακόσμηση της κουζίνας σας για να ακολουθήσετε την τάση. Η σχεδιάστρια Bethany Adams αναφέρει: «Για να ξεκινήσετε, πρέπει να αφήσετε χώρο στην κουζίνα σας για να δημιουργήσετε τη… γωνιά του καφέ. Δύο άνετες καρέκλες και ένα μικρό στρογγυλό τραπέζι είναι ιδανικά για να πιείτε τον καφέ σας με φίλους σας ή ακόμα και ένα ποτήρι κρασί με τον σύντροφό σας μετά από μια κουραστική μέρα».

Αυτή η μικρή γωνιά του καφέ εναρμονίζεται με την τέχνη της δημιουργίας ενός χαλαρού χώρου που θα σας επιτρέψει να χαρείτε τη συντροφιά των φίλων σας, ακριβώς όπως κάνετε όταν βγαίνετε έξω. «Αυτή η αίσθηση που έχετε όταν βγαίνετε έξω για φαγητό μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί στην κουζίνα σας», πιστεύει η σχεδιάστρια Kristina Khersonsky. «Το “Cafecore” κάνει πιο ρομαντική κάθε στιγμή, όπως τον πρωινό σας καφέ στο σπίτι, και προσθέτει άνεση για να νιώθετε σαν να έχετε το δικό σας μικρό café στο σπίτι». Ας δούμε λοιπόν τις λεπτομέρειες…

1. Επιλέξτε έπιπλα τύπου μπιστρό  

Για να προσδώσετε στην κουζίνα σας παριζιάνικο αέρα, επιλέξτε ένα μικρό τραπέζι και καρέκλες μπιστρό. Όχι μόνο δεν καταλαμβάνουν σχεδόν καθόλου χώρο, αλλά αποτελούν επίσης ντελικάτες και γοητευτικές ιδέες για την κουζίνα σας.

«Με την αισθητική του ‘’Cafecore’’ θα εκμεταλλευτείτε τους αχρησιμοποίητους χώρους της κουζίνας σας», εξηγεί η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Kathy Kuo. «Το κλειδί της επιτυχίας είναι να επιλέξετε ένα μικρό τραπέζι μπιστρό και να βάλετε μόνο δύο καρέκλες γύρω του», προτείνει. «Οι καρέκλες μπιστρό από υφαντά υλικά φαίνονται υπέροχες, ενώ είναι ελαφριές και μετακινούνται εύκολα αν χρειαστεί για κάποιο λόγο να απελευθερώσετε χώρο στην κουζίνα σας». Όπως προτείνει η ίδια, αυτά τα καθίσματα θα δώσουν μια vintage αίσθηση στο χώρο σας, ενώ τα τραπέζια από μάρμαρο προσφέρουν μια κομψή εναλλακτική του ξύλου. Εξετάστε το μέγεθος της κουζίνας σας, όσο μικρότερη είναι η γωνιά του καφέ που θέλετε να δημιουργήσετε, τόσο καλύτερα θα ταιριάζει ένα στρογγυλό τραπέζι που προάγει την οικειότητα και απλές καρέκλες που μπαίνουν όμορφα από κάτω.

2. Μπορείτε να φτιάξετε τη γωνιά του καφέ με banquette

Σκεφτείτε τους λόγους για τους οποίους έχετε επιλέξει το στέκι σας. Σίγουρα τα άνετα καθίσματα βρίσκονται ψηλά στη λίστα. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα άνετο σημείο για να απολαύσετε τον καφέ και το πρωινό σας ή να χαλαρώσετε με ένα βιβλίο, τοποθετώντας ένα banquette, το είδος του καναπέ που δεν έχει μπράτσα και μπορεί να είναι απλώς ένα ξύλινο παγκάκι με μαξιλάρια σε κάθισμα και πλάτη. «Ένα banquette είναι πολύ ευέλικτο – μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να δουλέψετε, να διαβάσετε ή να πιείτε καφέ και κοκτέιλ με φίλους», προτείνει η Tiffany Duggan. «Βοηθά, επίσης, στην ενίσχυση της αίσθησης της συντροφικότητας που δεν μπορούν να δημιουργήσουν οι καρέκλες». Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια, είναι εξαιρετικό για «εξοικονόμηση χώρου, καθώς ο καναπές (σε αντίθεση με μια καρέκλα) μπορεί να ακουμπήσει στον τοίχο. Η δημιουργία ενός άνετου πάγκου-καναπέ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να προσθέσετε ενδιαφέρον, αλλά και πρακτική χρήση σε μια άχαρη γωνιά». Σκεφτείτε να επιλέξετε ένα banquette με κρυμμένους αποθηκευτικούς χώρους κάτω από τα καθίσματα και επιλέξτε μαλακά, αφράτα μαξιλάρια που θα ταιριάζουν με τα χρώματα των τοίχων.

3. Επενδύστε σε μια καλή καφετιέρα

Δεν θα αρνηθούμε πως το να παραγγέλνουμε καφέ είναι πολύ βολικό. Ωστόσο, έχει άλλη χάρη να φτιάχνουμε μόνες μας εσπρέσο ή καπουτσίνο. Το να επενδύσετε σε καλό εξοπλισμό για την παρασκευή του καφέ είναι πολύ σημαντικό για το «Cafecore». Δημιουργήστε ένα σημείο όπου θα εκθέτετε τις κούπες σας, θα αποθηκεύετε τον καφέ σας και, εννοείται, θα δεσπόζει η καφετιέρα σας. «Το “Cafecore” μας προτείνει να στραφούμε στα αγαπημένα μας café για έμπνευση και να εντάξουμε την αισθητική τους στα δικά μας σπίτια», λέει ο Richard Davonport, διευθύνων σύμβουλος εταιρείας με είδη κουζίνας. «Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να βρείτε το ιδανικό δοχείο για να αποθηκεύετε τον καφέ σας ή ένα ειδικό ντουλάπι που θα φιλοξενεί όλα όσα θα μπορούσατε να χρειαστείτε για να φτιάξετε ένα τέλειο φλιτζάνι καφέ».

4. Προσθέστε κουρτίνες σε στιλ καφετέριας

Μπορεί να το έχετε ακούσει ήδη, αλλά οι χαριτωμένες κουρτίνες που βλέπουμε στις καφετέριες είναι τάση για το 2024. Προφανώς μπορείτε να τις βάλετε στα παράθυρα, αλλά σκεφτείτε να τις βάλετε έτσι ώστε να αντικαταστήσετε τις πόρτες στα ντουλάπια σας. «Η κουρτίνα σε στιλ café δεν είναι μόνο η ομορφότερη επιλογή για τα παράθυρά σας, αλλά είναι στην πραγματικότητα και ένας πολύ χρήσιμος τρόπος για να κρύψετε κάτι», προτείνει η καλλιτεχνική διευθύντρια εταιρείας με είδη κουζίνας, Helen Parker. Μια ακόμα ιδέα που δίνει, είναι η εξής: «Για να δημιουργήσετε μια ζεστή γωνιά του καφέ, διαλέξτε vintage δαντέλα για το παράθυρό σας». Επιλέξτε υφάσματα που συμπληρώνουν τη διακόσμησή σας. Τα διάφανα λινά ή τα ελαφριά βαμβακερά μπορούν να ενισχύσουν την αέρινη, φιλόξενη ατμόσφαιρα που επιδιώκετε. Η σχεδιάστρια Kristina Khersonsky συμφωνεί: «Προσθέστε vintage κουρτίνες στα παράθυρά σας για να κάνετε πιο απαλό τον χώρο. Κάποια café συνήθως διακοσμούν τους χώρους τους με κεραμικές κούπες, πιάτα και κουταλάκια καφέ».

5. Βάψτε τον χώρο με απαλά χρώματα

Η ομορφιά του «Cafecore» είναι πως δίνει τη δυνατότητα να εξασφαλίσετε την ήρεμη ατμόσφαιρα ενός café αποφεύγοντας τη φασαρία ενός δημόσιου χώρου. Δοκιμάστε να «μαλακώσετε» τον χώρο επιλέγοντας ήρεμους τόνους στα χρώματα των τοίχων και των αξεσουάρ της κουζίνας σας. Το «Cafecore» σχετίζεται με τη δημιουργία ενός χώρου στο σπίτι σας, όπου θα μπορείτε να αποσυρθείτε με ένα ζεστό ρόφημα της επιλογής σας και το βιβλίο ή το laptop σας. Ο σχεδιαστής Luis Carmona προτείνει: «Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια διαφορετική χρωματική παλέτα για να κάνετε αυτόν τον χώρο να ξεχωρίζει περαιτέρω από μόνος του. Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε ταπετσαρία ή πλακάκια». Αν αναρωτιέστε ποια είναι τα πιο χαλαρωτικά χρώματα για να διακοσμήσετε την κουζίνα σας, τότε διαλέξτε χρώματα από τη φύση. Σκεφτείτε απαλές, ήπιες αποχρώσεις όπως το παστέλ ροζ και μπλε και τις απαλές γήινες αποχρώσεις, για να δημιουργήσετε ένα γαλήνιο σκηνικό στη γωνιά του καφέ σας. Ή στραφείτε σε ζεστά χρώματα, όπως αυτό της καραμέλας ή της μόκας.

6. Προσθέστε χαμηλό φωτισμό και έργα τέχνης

Φυσικά, οι τελικές πινελιές ολοκληρώνουν τη διακόσμηση της κουζίνας σας σύμφωνα με το «Cafecore». Σκεφτείτε ανοιχτά ράφια με γάντζους για να εκθέσετε τις αγαπημένες σας κούπες και τα κομψά αξεσουάρ ή προσθέστε table books στο τραπεζάκι του καφέ. Αυτές οι λεπτομέρειες θα δημιουργήσουν μια αίσθηση οικειότητας και θα κάνουν τον χώρο μοναδικά δικό σας. Ο φυσικός φωτισμός είναι σημαντικός για τη δημιουργία ενός φιλόξενου χώρου, αλλά θα καταλάβετε πως το μυστικό συστατικό είναι ο χαμηλός φωτισμός. «Η προσθήκη χαρακτήρα στον χώρο με έργα τέχνης ή χαμηλό φωτισμό τον βοηθά να ξεχωρίζει από τον περιβάλλοντα χώρο», προσθέτει ο Carmona. «Ο σωστός φωτισμός θα τονίσει τον χώρο και θα τον κάνει πολύ πιο λειτουργικό, καθώς θα μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας».