Τα κόκκινα τριαντάφυλλα, οι κίτρινοι νάρκισσοι, τα λευκά γαρίφαλα, ακόμα και τα βότανα, όπως η λεβάντα, αποτελούν ιδανικά άνθη κήπου. Δεν έχουμε όμως όλοι τον δικό μας κήπο! Γι’ αυτό και φέρνουμε την ομορφιά των ανθοφόρων φυτών μέσα στο σπίτι. Ποια λουλούδια, ωστόσο, είναι ιδανικά για εσωτερικούς χώρους;

Εκτός κι αν έχετε πολλή υπομονή και δεν σας πειράζει να περιμένετε για χρόνια, σας συνιστούμε να αγοράσετε φυτά που έχουν φτάσει ήδη στην ωριμότητα ώστε να ανθοφορήσουν. Με εξαίρεση την αμαρυλλίδα που μπορεί να ανθίσει μέσα λίγες εβδομάδες από τη στιγμή που φυτευθεί ο βολβός, τα περισσότερα ανθοφόρα εσωτερικού χώρου, χρειάζονται ακόμη και χρόνια έως ότου μπορέσουν να μας χαρίσουν τα λουλούδια τους. Από την άλλη, τα ζωντανά φυτά θα κάνουν τον χώρο σας πιο πολύχρωμο και εσάς πιο χαρούμενους. Επιπλέον, με την κατάλληλη φροντίδα μπορούν να ζήσουν μήνες ή και χρόνια, οπότε θα τα χαρείτε πολύ περισσότερο από ένα απλό μπουκέτο λουλούδια.

1. Γαρδένια

Αν και συχνά βλέπουμε μεγαλύτερα φυτά γαρδένιας να πλαισιώνουν τον εξωτερικό χώρο ενός σπιτιού, τα γλαστράκια γαρδένιας μπορούν να ευδοκιμήσουν σε εσωτερικούς χώρους. Λόγω της ταχείας ανάπτυξής της, η γαρδένια θέλει περιστασιακά «κούρεμα» για να διατηρείται τακτοποιημένη. Απλώς φροντίστε το χώμα της (ειδικό για οξύφιλα) να είναι σχετικά στεγνό και να βρίσκεται σε φωτεινό χώρο, όπου θα τη χτυπά ο ήλιος.

Λουλούδια

2. Κόκκινη αμαρυλλίς

Αυτά τα εντυπωσιακά λουλούδια αναπτύσσονται από βολβούς που φυτεύονται το φθινόπωρο. Τοποθετήστε τη σε φωτεινό σημείο και διατηρήστε το χώμα της ομοιόμορφα υγρό. Τα άνθη εμφανίζονται περίπου έξι εβδομάδες αργότερα και διαρκούν για έναν μήνα ή περισσότερο. Με την κατάλληλη φροντίδα, μπορεί να ανθίσει ξανά και την επόμενη χρονιά: Βγάλτε τον βολβό από το χώμα, καθαρίστε τον από τα χώματα και τοποθετήστε τον σε ένα σκιερό, αεριζόμενο χώρο. Μόλις στεγνώσει εντελώς, αποθηκεύστε τον σε ένα ξηρό μέρος, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα μαζευτεί υγρασία (και βλαστήσει πρόωρα). Κρατήστε τον μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, όταν και μπορείτε να τον ξαναφυτέψετε, και… προσευχηθείτε!

Λουλούδια

3. Μπιγκόνια

Οι ανθισμένες μπιγκόνιες, που συναντάμε πιο συχνά σε εξωτερικούς χώρους, μπορούν επίσης να μεγαλώσουν σε γλάστρες εσωτερικού χώρου. Μια ωραία ιδέα είναι να κρεμάσετε ένα καλάθι με μπιγκόνιες σε μια γωνιά του σπιτιού για να προσθέσετε χρώμα. Μπορούν να επιβιώσουν σε σημεία με πολύ ήλιο, αλλά προτιμούν σκιερά μέρη που δέχονται καθημερινά λίγες ώρες φως.

Λουλούδια

4. Ορχιδέα

Οι ντελικάτες ορχιδέες δεν είναι τόσο εύθραυστες όσο φαίνονται. Θα ανθίζουν για μήνες και, με τη σωστή φροντίδα, μπορούν να ζήσουν χρόνια. Προτιμούν το φωτεινό, έμμεσο φως (ένα παράθυρο με ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό είναι καλύτερο). Ποτίζετε μία φορά την εβδομάδα μέχρι να στραγγίξει το νερό από τον πάτο της γλάστρας.

Λουλούδια

5. Κυκλάμινο

Τα φύλλα σε σχήμα καρδιάς και τα λουλούδια που μοιάζουν με πεταλούδες αυτού του γοητευτικού φυτού προσθέτουν άφθονο χρώμα στο σπίτι σας. Τα κυκλάμινα χρειάζονται φωτεινό, έμμεσο φως και καλό θα ήταν να τα διατηρείτε ελαφρώς υγρά.

Λουλούδια

6. Βιολέτα

Αυτά τα ντελικάτα αγαπημένα φυτά σε μοβ, ροζ και λευκό χρώμα ανθίζουν σχεδόν συνέχεια. Μερικά από αυτά είναι γνωστό ότι ζουν δεκαετίες! Τους αρέσει να απορροφούν έμμεσο φως (μπορείτε να τα βάλετε σε ένα περβάζι με νότιο, ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό). Διατηρείτε το χώμα ελαφρώς υγρό και μην αφήνετε το νερό να στάζει στα χνουδωτά φύλλα, γιατί θα δημιουργηθούν καφέ κηλίδες.

Λουλούδια

7. Κρίνο

Τα λαμπερά πράσινα φύλλα και τα λευκά λουλούδια καθιστούν αυτό το φυτό εσωτερικού χώρου κλασική επιλογή. Με τις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια, ενώ δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Τα κρίνα προτιμούν χαμηλό έως μέτριο φωτισμό, αλλά τείνουν να ανθίζουν καλύτερα σε φωτεινά μέρη. Λατρεύουν το υγρό, όχι το βρεγμένο, χώμα.

Λουλούδια

8. Καλαγχόη

Αυτό το παχύφυτο έχει γυαλιστερά πράσινα φύλλα και φωτεινά κόκκινα, κίτρινα, ροζ ή πορτοκαλί λουλούδια που διαρκούν εβδομάδες. Τα καταφέρνει καλύτερα σε έντονο έμμεσο φως και προτιμά να στεγνώνει μεταξύ των ποτισμάτων. Κόψτε την ανθοκεφαλή αφού μαραθεί, και στη συνέχεια απολαύστε το φύλλωμα όλο τον χρόνο.

Λουλούδια

9. Καλαμονδίνη

Αυτό το φυτό βγάζει και λουλούδια και καρπούς! Η καλαμονδίνη είναι μια διασταύρωση κουμκουάτ και μανταρινιού. Διαθέτει όμορφα, εξαιρετικά ευωδιαστά άνθη όλο τον χρόνο, τα οποία στη συνέχεια εξελίσσονται σε πορτοκάλια 2,5 εκατοστών που είναι χαριτωμένα, βρώσιμα και ιδανικά για κοκτέιλ. Βάλτε το σε φωτεινό σημείο -κατά προτίμηση κάτω από ένα ειδικό φωτιστικό για φυτά- και αφήστε το να στεγνώσει λίγο μεταξύ των ποτισμάτων.

Λουλούδια

10. Ανθούριο

Τα φύλλα σε σχήμα καρδιάς και τα όμορφα κόκκινα, ροζ ή λευκά άνθη αυτού του φυτού το καθιστούν απαραίτητο για κάθε σπίτι. Τα λουλούδια, που στην πραγματικότητα είναι τροποποιημένα φύλλα, ανθίζουν για δύο μήνες. Αυτό το ανθεκτικό φυτό είναι σχεδόν πάντα σε ανθοφορία.

Λουλούδια

Πηγή: House Beautiful