Μπορεί να προσέχετε την υγιεινή σας στην εντέλεια, να φοράτε το καλύτερο αποσμητικό και να κάνετε καθημερινά ντους, αλλά παρ’ όλα αυτά να νιώθετε πως κάτι στη μυρωδιά του σώματός σας δεν πάει καλά. Μην ανησυχείτε, ξέρουμε τι μπορεί να συμβαίνει και ίσως να φταίνε αυτά που τρώτε.
Πράγματι, ορισμένες τροφές έχουν την κακή συνήθεια να «επιμένουν» και μετά το φαγητό, αφήνοντας πίσω τους μια ανεπιθύμητη μυρωδιά στο σώμα, στον ιδρώτα ή και στην αναπνοή σας. Ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτό και ποιες τροφές είναι οι βασικοί ύποπτοι ώστε να τις προσέχετε στο εξής.
Πώς η διατροφή επηρεάζει τη φυσική μας μυρωδιά
Όταν το σώμα μας χωνεύει την τροφή, δεν κρατάει μόνο τα καλά συστατικά, αλλά δημιουργεί και διάφορες ενώσεις που πρέπει να αποβληθούν. Εκτός από τους γνωστούς τρόπους, μέσω του εντέρου δηλαδή, πολλές από αυτές τις ουσίες φεύγουν και μέσω του δέρματος και του ιδρώτα. Αν αυτές οι ενώσεις έχουν έντονη μυρωδιά, ε, τότε η επίδρασή τους γίνεται αισθητή ακόμη κι αν έχετε φορέσει το πιο fancy body mist. Ποιες είναι όμως οι τροφές που μπορούν να σας «προδώσουν»;
1. Ψάρια και θαλασσινά
Ορισμένοι άνθρωποι, λόγω γονιδίων, μεταβολίζουν την χολίνη των ψαριών με τρόπο που αφήνει πίσω της μια ψαρίλα στο δέρμα ή στην αναπνοή. Ακόμα και αν είστε από τους «τυχερούς», μια βαριά ψαροφαγία μπορεί να αφήσει την αίσθησή της για ώρες μετά.
2. Λαχανικά που περιέχουν θείο (μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι)
Ναι, είναι σούπερ υγιεινά, αλλά περιέχουν ενώσεις θείου που, όταν διασπώνται στο στομάχι, δημιουργούν αέρια με άσχημη μυρωδιά. Αυτά περνούν στο αίμα, φτάνουν στο δέρμα και κάνουν τον ιδρώτα να έχει μια λιγότερο ευχάριστη αύρα.
3. Καυτερά και ανατολίτικα μπαχαρικά (κάρι, κύμινο, σκόρδο)
Μπορεί να λατρεύετε το άρωμα του φαγητού σας όταν μαγειρεύετε, αλλά προσέξτε: Τα ίδια αρώματα περνούν στο σώμα σας και «ξεφεύγουν» με τον ιδρώτα. Το αποτέλεσμα; Βαρύ και αποπνικτικό.
4. Κόκκινο κρέας
Δύσκολο στην πέψη, γεμάτο πρωτεΐνες που, όταν διασπώνται, δημιουργούν ενώσεις που συνεργάζονται με τα βακτήρια της επιδερμίδας και κάνουν την οσμή πιο βαριά. Όσο πιο συχνά το καταναλώνετε, τόσο πιο έντονη μπορεί να γίνει αυτή η μυρωδιά.
5. Σόγια και όσπρια
Σε κάποιους οργανισμούς, οι πρωτεΐνες της σόγιας και των φιστικιών μεταβολίζονται με τρόπους που απελευθερώνουν ανεπιθύμητες οσμές. Αν έχετε παρατηρήσει μια αλλαγή στη μυρωδιά σας μετά από ένα smoothie με πρωτεΐνη σόγιας, δεν είναι ιδέα σας.
6. Σκόρδο και κρεμμύδι (ναι, κλασικά!)
Δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις. Η έντονη μυρωδιά τους μεταφέρεται όχι μόνο στην αναπνοή αλλά και στον ιδρώτα – και μπορεί να παραμείνει ακόμη κι αν βουρτσίσετε σχολαστικά τα δόντια σας.
Και τελικά… πώς μένουμε φρέσκοι;
Η διατροφή είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για φυσική φρεσκάδα. Δεν χρειάζεται να κόψετε αγαπημένες τροφές, ειδικά αν τις αγαπάτε ή είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά να τις διαχειριστείτε με μέτρο και να φροντίζετε την ισορροπία στο πιάτο σας. Πιείτε άφθονο νερό για να βοηθήσετε το σώμα σας να αποβάλει γρήγορα τις περιττές ουσίες, καταναλώστε φρέσκα φρούτα και μυρωδικά (π.χ. δυόσμο, μαϊντανό, λεμόνι) και φροντίστε την πέψη σας (προβιοτικά, ήπια γεύματα, μικρές ποσότητες). Η καλή υγιεινή και το αποσμητικό είναι σύμμαχοί σας – αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η καθαριότητα ξεκινά από μέσα προς τα έξω.