Όταν η brow artist Kristie Streicher ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το microblading -την ημιμόνιμη τεχνική τατουάζ φρυδιών που μας ήρθε από την Ασία- ήταν λίγο επιφυλακτική. «Άρχισα να παρατηρώ το microblading στις αρχές του 2010», θυμάται, «αλλά το έκανα στον εαυτό μου το 2015 ή το 2016».

Το 2016 ήταν η χρονιά που το microblading έφτασε στο ζενίθ του, με τη μία να πείθει την άλλη να το δοκιμάσει. Η brow artist από τη Νέα Υόρκη, Denise Barbosa, θυμάται ότι η τάση απογειώθηκε όταν οι γυναίκες άρχισαν να προτιμούν τα πυκνά και αυστηρά φρύδια. «Εκείνη την εποχή, όλες ήθελαν τα φρύδια της Cara Delevingne», λέει η Barbosa. «Ο κόσμος ήθελε απεγνωσμένα να δοκιμάσει το microblading».

Σχεδόν 10 χρόνια μετά όμως, φαίνεται ότι ο θόρυβος γύρω από το microblading έχει καταλαγιάσει, ενώ όλο και περισσότερες υποστηρίζουν ότι ήταν η χειρότερη απόφαση της ζωής τους.

Ποιο είναι το μειονέκτημα του microblading;

Υπήρχε ένας λόγος που η Streicher ήταν αρχικά διστακτική στο να υιοθετήσει το microblading στα δικά της φρύδια ή να το εφαρμόσει στις πελάτισσές της. «Όπως συμβαίνει με κάθε τεχνική ημιμόνιμου ή μόνιμου μακιγιάζ, υπάρχει ο κίνδυνος να μην είστε ικανοποιημένες με το αποτέλεσμα», εξηγεί.

Το microblading είναι σαν τατουάζ όπου το μελάνι εισχωρεί στο δέρμα. Έτσι, διατρέχετε κίνδυνο όχι μόνο για μόλυνση, αλλά και για αισθητικά προβλήματα – όπως οι αλλαγές στο χρώμα ή το σχήμα των φρυδιών με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, το microblading δεν είναι το ίδιο με ένα μόνιμο μακιγιάζ-τατουάζ. Η χρωστική ουσία του microblading υποτίθεται ότι απλώς «γρατζουνάει» την επιφάνεια του δέρματος, επιτρέποντας στο μελάνι να ξεθωριάσει με το πέρασμα του χρόνου και με τη φυσική εναλλαγή των κυττάρων. «Ωστόσο, τα προβλήματα προκύπτουν αν η brow artist εφαρμόσει το μελάνι λανθασμένα (μπαίνοντας βαθύτερα στο δέρμα)», αναφέρει η Barbosa.

«Εάν η χρωστική ουσία διεισδύσει σε βαθύτερους ιστούς του δέρματος, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πιο μόνιμο “τατουάζ” αντί για κάτι που ξεθωριάζει σε έναν χρόνο περίπου», εξηγεί η Streicher. Το πιο προβληματικό όμως είναι ότι όταν το μελάνι του microblading διεισδύει στο εσωτερικό στρώμα του δέρματος, «αυτές οι χρωστικές ουσίες μπορεί με την πάροδο του χρόνου να εξαπλωθούν και να ξεθωριάσουν σε αφύσικα χρώματα, όπως γκρι, ροζ, ακόμη και μπλε», προσθέτει.

Τι προκαλεί την αλλαγή χρώματος στο microblading;

Σύμφωνα με τις Streicher και Barbosa, διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή στο χρώμα του microblading όταν ξεθωριάσει. Η χρωστική του ουσία μπορεί να επηρεαστεί, εάν η brow artist εφαρμόσει το μελάνι πολύ βαθιά στο δέρμα. Η Barbosa συμπληρώνει ότι η ποιότητα της χρωστικής ουσίας που χρησιμοποιεί η brow artist μπορεί να αλλάξει ή να μετατοπιστεί μέσα στο δέρμα. Η Streicher λέει ότι σε αυτό θα μπορούσαν επίσης να παίξουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, οι ορμόνες και τα φάρμακα.

Τελικά, έχει «πεθάνει» η μόδα του microblading;

Η αλήθεια είναι πως το microblading δεν είναι για όλες, αλλά λειτουργεί για κάποιες. Η Barbosa αναφέρει ότι το microblading μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για κάποια που θέλει να ανακτήσει το σχήμα των φρυδιών της, για παράδειγμα μετά την απώλεια των μαλλιών από χημειοθεραπείες. «Δεν θέλω να κακολογήσω το microblading, επειδή υπάρχουν brow artists που κάνουν καλή δουλειά», διευκρινίζει η Barbosa.

Η Barbosa πιστεύει ότι ο χρόνος έδειξε τα μειονεκτήματα του microblading και γι’ αυτό η τεχνική έχασε τη δύναμή της. «Όταν παρουσιάστηκε από τη βιομηχανία, ήταν μια θαυμάσια ιδέα, αλλά ήταν κάτι νέο και ο κόσμος δεν γνώριζε πολλά γι’ αυτό», εξηγεί. «Αν πήγαινες σε ραντεβού για microblading, νόμιζες ότι η brow artist είχε πολυετή εμπειρία, αλλά συχνά δεν ήταν έτσι».

Αν δεν δοκιμάσατε ποτέ το microblading, ίσως να είναι καλύτερα. Σε γενικές γραμμές, οι αισθητικές προτιμήσεις για τα φρύδια αλλάζουν. Η Barbosa λέει ότι «αυτή τη στιγμή, όλες αγαπούν τα φυσικά τους φρύδια».

Πηγή: Renifery29