Αναρωτιέστε πώς να καθαρίσετε κοσμήματα μόνες σας; Η αλήθεια είναι πως αρκετές φορές τυχαίνει να βάζουμε ένα κόσμημα και να παρατηρούμε ότι το μέταλλο δεν είναι τόσο λαμπερό όσο το θυμόμασταν. Το Reader’s Digest ζήτησε από τον Jared Brown, σχεδιαστή κοσμημάτων από το Τορόντο, τις συμβουλές του για τον καθαρισμό κοσμημάτων ώστε να είναι πάντα αστραφτερά σαν καινούργια.

Παρακάτω θα δείτε βήμα-βήμα τι πρέπει να κάνετε για να επαναφέρετε τα κοσμήματά σας στην αρχική τους κατάσταση.

Πώς θα καθαρίσετε χρυσά κοσμήματα

Κόσμημα

Καθώς ο χρυσός 24 καρατίων θεωρείται καθαρός, τα λιγότερα καράτια σημαίνει ότι ο χρυσός έχει αναμειχθεί με άλλα μέταλλα, συνήθως χαλκό ή ασήμι. Αυτά τα αναμεμειγμένα μέταλλα μπορούν να αντιδράσουν με ορισμένα χημικά, οπότε ο σωστός καθαρισμός του χρυσού είναι απαραίτητος για να εξασφαλίσετε τη λάμψη του.

Μια άλλη παρατήρηση όσον αφορά τον καθαρισμό χρυσών κοσμημάτων είναι ότι όσο πιο καθαρός είναι ο χρυσός τόσο πιο επιρρεπής είναι σε γρατζουνιές, οπότε ειδικά σε χρυσό υψηλότερης ποιότητας θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ήπια προϊόντα καθαρισμού. Είτε το κόσμημά σας είναι από ροζ, λευκό ή κίτρινο χρυσό, οι μέθοδοι καθαρισμού είναι οι ίδιες.

Τι θα χρειαστείτε:

  • υγρό πιάτων
  • μικρό μπολ με νερό
  • βρεφική, μαλακή οδοντόβουρτσα
  • πανί μικροϊνών

Βήμα 1: Βουτήξτε τα κοσμήματα στο νερό

Προσθέστε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού από το υγρό πιάτων στο μπολ με το νερό. Το υγρό πιάτων είναι ένα απορρυπαντικό που μπορεί να φέρει τη βρωμιά στην επιφάνεια, ενώ παράλληλα διασπά τα λίπη και τα έλαια. Ρίξτε το χρυσό κόσμημά σας στο μπολ και αφήστε το να μουλιάσει για 30 λεπτά. Αυτό θα δώσει χρόνο στα συστατικά του υγρού πιάτων να δουλέψουν και να διασπάσουν τυχόν συσσωρεύσεις.

Βήμα 2: Βουρτσίστε απαλά

Βουρτσίστε τις σχισμές του κοσμήματος με την παιδική, μαλακή οδοντόβουρτσα. Οι μικροσκοπικές τρίχες θα σκάψουν βαθιά και θα βουρτσίσουν οποιαδήποτε επίμονη βρωμιά. Η παιδική οδοντόβουρτσα είναι ιδανική για τη δουλειά αυτή, επειδή έχει μαλακές τρίχες που δεν θα γρατζουνίσουν ούτε τον πιο μαλακό χρυσό.

Βήμα 3: Ξεπλύνετε και στεγνώστε

Όταν τελειώσετε με το βούρτσισμα, ξεπλύνετε καλά το κόσμημα, για να απομακρύνετε όλα τα υπολείμματα σαπουνιού. Τοποθετήστε το κόσμημα στο πανί μικροϊνών και κυλήστε το απαλά για να στεγνώσει.

Πώς θα καθαρίσετε ασημένια κοσμήματα

Κόσμημα

Αν έχετε ασημένια κοσμήματα, γνωρίζετε ότι μπορούν εύκολα να μαυρίσουν. Το ασήμι μαυρίζει λόγω της οξείδωσης, αλλά μπορεί να γίνει απαστράπτον μέσα σε δευτερόλεπτα αν καθαριστεί σωστά. Ειδικά αν έχετε καιρό να φορέσετε ένα ασημένιο κόσμημα, είναι πολύ πιθανό να πρέπει να το γυαλίσετε. Για κοσμήματα που είναι ασημένια, χρησιμοποιήστε την παρακάτω απλή μέθοδο. Αν όμως το κόσμημά σας έχει πέτρες ή άλλα υλικά όπως σμάλτο, μαργαριτάρια, πηλό ή άλλα στοιχεία που δεν μπορούν να βυθιστούν στο παρακάτω διάλυμα, τότε μπορείτε να αγοράσετε βερνίκι καθαρισμού ασημιού.

Τι θα χρειαστείτε:

  • μπολ που αντέχει στη θερμότητα
  • αλουμινόχαρτο
  • 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα
  • 2 φλιτζάνια βραστό νερό
  • μία λαβίδα
  • πανί μικροϊνών

Βήμα 1: Προετοιμάστε το μπολ

Στρώστε στον πάτο του μπολ σας ένα φύλλο αλουμινόχαρτου και στη συνέχεια τοποθετήστε τα ασημένια κοσμήματα πάνω στο αλουμινόχαρτο. Πασπαλίστε τη μαγειρική σόδα πάνω από τα κοσμήματα.

Βήμα 2: Ρίξτε το νερό στο μπολ

Ρίξτε αργά βραστό νερό στο μπολ, για να βοηθήσετε τη μαγειρική σόδα να διαλυθεί. Θα πρέπει να παρατηρήσετε το ασήμι να φωτίζεται σχεδόν αμέσως. Αφήστε τα ασημένια κομμάτια στο μπολ για δύο με τρία λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε τα προσεκτικά, χρησιμοποιώντας τη λαβίδα (η επίστρωση της λαβίδας θα βοηθήσει στην αποφυγή γρατζουνιών) και τοποθετήστε τα πάνω στο πανί μικροϊνών.

Βήμα 3: Στεγνώστε και γυαλίστε

Χρησιμοποιήστε το πανί για να στεγνώσετε τα κοσμήματα. Αν τυχόν παρατηρήσετε πως κάποια σημεία του κοσμήματος έχουν ακόμα μαύρες κηλίδες, τότε βουτήξτε το πανί στο νερό και τρίψτε απαλά αυτά τα σημεία.