Σας έχει τύχει ποτέ να αγοράσετε παπούτσια που δεν σας έκαναν ακριβώς όπως έπρεπε; Συχνά ακόμα κι αν γνωρίζουμε το νουμερο παπουτσιου μας -ή πιστεύουμε ότι το γνωρίζουμε- τελικά το συγκεκριμένο ζευγάρι δεν εφαρμόζει σωστά στα πόδια μας ή το μέγεθος του ποδιού μας έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να είναι πολύ στενό προκαλώντας δυσφορία ή πολύ μεγάλο κάτι που οδηγεί σε μειωμένη σταθερότητα. Μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να μετρήσετε σωστά το πόδι σας ώστε να βρείτε το πραγματικό νούμερο παπουτσιού σας και πώς να κάνετε τις ανάλογες μετατροπές από εκατοστά ή ίντσες σε ευρωπαϊκά, αμερικανικά και βρετανικά μεγέθη.

Γιατί είναι σημαντικό το σωστό νούμερο

Είναι πολύ σημαντικό το κάθε παπούτσι να εφαρμόζει σωστά στο πόδι, τόσο για τους ενήλικες αλλά κυρίως και για τα παιδιά και τους διαβητικούς, που δεν αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο τις πιέσεις από ένα στενό παπούτσι. Το λάθος νούμερο παπουτσιού, μπορεί να αποτελέσει έναν εφιάλτη για τον καθένα και να καταστρέψει την ημέρα του ενώ μπορεί ακόμα και να δημιουργήσει πόνους στα πόδια και προβλήματα όπως φουσκάλες και κάλους. Αντίθετα, το σωστό νούμερο παπουτσιού θα βοηθήσει στη σταθερότητα στο βάδισμα, στην ισορροπία σας και στη σωστή στάση του σώματος. Τέλος, όσον αφορά στο τρέξιμο, στον αθλητισμό και στις δραστηριότητες, το σωστό νούμερο παπουτσιού μπορεί να σας προστατέψει από τραυματισμό και δυσφορίες και να βελτιώσει την απόδοσή σας.

Πώς να μετρήσετε το μέγεθος του ποδιού σας

Για να βρείτε το σωστό νούμερο παπουτσιού το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να μετρήσετε το μήκος και το πλάτος του ποδιού σας με ακρίβεια. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα χαρτί, ένα μολύβι και μία μεζούρα, μέτρο ή χάρακας.

Οδηγίες για να μετρήσετε το πόδι σας:

  • Τοποθετήστε το χαρτί στο πάτωμα, κόντρα σε έναν τοίχο και βάλτε το πόδι σας πάνω του με πίεση προς τα κάτω, με την φτέρνα να ακουμπά διακριτικά στον τοίχο και να βρίσκεται στην άκρη του χαρτιού.
  • Σημειώστε με μολύβι το περίγραμμα της πατούσας σας.
  • Μετρήστε το μήκος του πέλματος και το πλάτος του, στα πιο μακριά σημεία μεταξύ τους.
  • Σημειώστε τόσο το μήκος όσο και το πλάτος σε ένα χαρτί, σύμφωνα με τη μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιήσατε, που συνήθως στην Ελλάδα είναι τα εκατοστά.

Επιπλέον συμβουλές όταν επιλέγετε νούμερο παπούτσι

  • Καλό είναι να μετράτε τα πόδια σας στο τέλος της ημέρας, όταν έχουν το μεγαλύτερο μέγεθος καθώς είναι πιο πιθανόν να έχουν διασταλεί λόγω δραστηριοτήτων.
  • Βεβαιωθείτε ότι όταν κάνετε τη μέτρηση φοράτε τις κάλτσες που σκοπεύετε να φοράτε με τα συγκεκριμένα παπούτσια. Αν δεν πρόκειται να τα φοράτε με κάλτσες, τότε μετρήστε τα πόδια σας γυμνά.
  • Συνήθως το ένα πόδι με το άλλο έχουν μία μικρή διαφορά στο μέγεθος. Αν γνωρίζετε ποιο είναι το μεγαλύτερο πόδι σας, μετρήστε εκείνο. Αν όχι, ίσως έχετε το χρόνο και την περιέργεια να το μάθετε!
  • Μην αγοράζετε παπούτσια με το σκεπτικό ότι θα “ανοίξουν” και δεν θα σας στενεύουν πια. Τα παπούτσια δεν αλλάζουν νούμερο και ιδίως στο μήκος.
  • Αν έχετε ένα ζευγάρι παπούτσια που είναι μεγαλύτερο από το νούμερό σας και θέλετε να το μικρύνετε, δοκιμάστε να τοποθετήσετε πάτους από σιλικόνη, δέρμα ή τζελ. Αν είναι μεγάλα μόνο σε ένα σημείο του παπουτσιού, εφαρμόστε ημίπατους. Αν είναι μεγάλα μόνο στο μήκος δοκιμάστε τα προστατευτικά φτέρνας. Αν και πάλι δεν εφαρμόζουν σωστά, καλύτερα να τα δωρίσετε κάπου. Μέθοδοι που περιλαμβάνουν θερμότητα, όπως να βάλετε τα παπούτσια στο στεγνωτήριο για να τα μικρύνετε, μπορεί να τα φθείρουν ή να τα καταστρέψουν.
  • Όταν έχετε την ευκαιρία πάντα να δοκιμάζετε τα παπούτσια πριν τα αγοράσετε. Δοκιμάστε και τα δύο παπούτσια και περπατήστε λίγα μέτρα για να σιγουρευτείτε ότι τα αισθάνεστε άνετα.
  • Η απόσταση που πρέπει να έχει το πόδι από το παπούτσι (κενό) δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη του 1 εκατοστού.
  • Το πλάτος του παπουτσιού είναι επίσης σημαντικό. Όταν αυτό αναφέρεται στους οδηγούς μεγεθών των εκάστοτε εταιρειών, θα πρέπει να ελέγχετε να είναι και αυτό σωστό.

Πώς θα βρείτε το νούμερο σας αν ξέρετε τα εκατοστά

Κάθε χώρα ακολουθεί το δικό της σύστημα μέτρησης και θα μπορέσετε εύκολα να βρείτε το νούμερο σας κοιτάζοντας στον εκάστοτε οδηγό μεγεθών. Σχεδόν κάθε ιστοσελίδα με παπούτσια έχει ένα μεγεθολόγιο παπουτσιών όπου μπορείτε να δείτε τις αντιστοιχίες των εκατοστών ή ιντσών στο ευρωπαϊκό, βρετανικό ή αμερικανικό σύστημα, ανάλογα και με την εκάστοτε εταιρεία. Ένας ενδεικτικός οδηγός μεγεθών παπουτσιού παρακάτω:

Ενδεικτικό μεγεθολόγιο

Μετατροπή εκατοστά σε ίντσες

Αν γνωρίζετε τα εκατοστά θα πρέπει να τα διαιρέσετε με 2,54 για να βρείτε την αντιστοιχία σε ίντσες. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε έναν online μετατροπέα εκατοστών σε ίντσες.

Μετατροπή ίντσες σε εκατοστά

Όταν γνωρίζετε το μέγεθος του παπουτσιού σας σε ίντσες και θέλετε να το μετατρέψετε σε εκατοστά, πολλαπλασιάστε τον αριθμό των ιντσών με 2,54. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε από το διαδίκτυο ένα εργαλείο μετατροπής ιντσών σε εκατοστά.

Διαβάστε επίσης: Πώς να καθαρίσετε τέλεια τα λευκά δερμάτινα σας αθλητικά παπούτσια