Το καλοκαίρι πλησιάζει και πολλές γυναίκες στη Νέα Υόρκη επιλέγουν το πιο ελαφρύ ντύσιμο, έχοντας όμως και μια… αμυντική στρατηγική για να διώχνουν μακριά τους ανατριχιαστικούς τύπους στο μετρό: το μπλουζάκι του μετρό!

Εναλλακτικά γνωστό ως «πουκάμισο σεμνότητας», πρόκειται για ένα φαρδύ ρούχο που μπορεί να φορεθεί πάνω από πιο εφαρμοστά ή αποκαλυπτικά για να αποφευχθεί η παρενόχληση στο μετρό.

«Καθώς βγαίνουμε από τον χειμώνα, οι άνθρωποι συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν ξαναδεί γυναίκα», δήλωσε η Grace Masingale στη New York Post.

Η 22χρονη διαχειρίστρια μέσων κοινωνικής δικτύωσης από το Upper East Side έχει υποστεί κι εκείνη παρενόχληση από άνδρες στο τρένο, οι οποίοι έχουν πει τα πάντα, από το «Θα ήθελα να δω τι είναι κάτω από αυτό» μέχρι «Το στήθος σου είναι τόσο ζωηρό». Μια φορά, μάλιστα, την ακολούθησαν.

Έτσι, τώρα φοράει ένα ελαφρύ πουλόβερ πάνω από τα ρούχα της όταν φεύγει από το σπίτι, με την ελπίδα να τραβήξει λιγότερη προσοχή πάνω της, και το βγάζει στον προορισμό της. Σχεδόν πάντα κρατάει ένα πουκάμισο του μετρό κρυμμένο στην τσάντα της.

Το φαινόμενο του «subway shirt» γίνεται viral ακόμη και στο TikTok, με νεαρές γυναίκες στη Νέα Υόρκη να επιδεικνύουν τις φαρδιές μπλούζες και τα μακριά T-shirts.

«Σιχαίνομαι να μπαίνω στο μετρό και να τραβάω την προσοχή πάνω μου και ξέρω ότι το δέρμα θα τραβάει πάντα τα βλέμματα», δήλωσε στην Post η Kitty Lever, ένα 24χρονο μοντέλο από το Hamilton Heights.

«Πρέπει να χρησιμοποιώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς γιατί δεν θα μπορούσα να έχω την οικονομική δυνατότητα να παίρνω απλά ένα Uber κάθε φορά που θέλω να βγω από το διαμέρισμά μου. Οπότε νομίζω ότι είναι σίγουρα απαραίτητο να προστατεύεις τον εαυτό σου με κάθε τρόπο».

Η Rae Hersey, 27 ετών, ζει στην πόλη εδώ και εννέα χρόνια, αλλά μόλις πρόσφατα άρχισε να φοράει ένα μπλουζάκι του μετρό για να καλύπτεται όταν βρίσκεται σε αυτό. «Βγαίνοντας από τα lockdowns του COVID, άρχισα να αισθάνομαι σημαντικά λιγότερο ασφαλής στην πόλη», δήλωσε η δημιουργός περιεχομένου με έδρα το West Village, η οποία ανέφερε ότι κάποιος στο τρένο τράβηξε μαχαίρι εναντίον της και του φίλου της σε μια απόπειρα ληστείας το μεσημέρι του περασμένου μήνα.

Αν και το ζευγάρι κατάφερε να ξεφύγει πριν τα πράγματα ξεφύγουν ακόμη περισσότερο, το περιστατικό είναι κάτι που θα το θυμάται πάντα και πλέον δεν ταξιδεύει με το τρένο τόσο συχνά.

Αλλά όταν το κάνει, το υπερμεγέθες λευκό μπλουζάκι με κουμπιά τη βοηθάει τουλάχιστον να αισθάνεται λιγότερο ορατή.

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που συμφωνούν ότι δεν μπορούν να φορούν ό,τι θέλουν χωρίς να νιώθουν φόβο ή ότι τις αντιμετωπίζουν σαν αντικείμενα.

Έχοντας ζήσει όλη της τη ζωή στο Upper East Side, η 32χρονη podcaster Alex Palmer έχει έχει έρθει αντιμέτωπη στο μετρό με έναν άντρα που αυνανιζόταν σε βαγόνι και την έχουν ακολουθήσει έξω από σταθμούς.

Όλα αυτά την έκαναν να αρχίσει να κουβαλάει ένα επιπλέον ρούχα, αλλά εύχεται να μην ήταν ανάγκη να γίνει έτσι.

«Σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να φορέσεις αυτό που θέλεις να φορέσεις», δήλωσε. «Και αυτό είναι τόσο λυπηρό, γιατί εδώ είναι η πρωτεύουσα της μόδας και θέλω να εκφράζομαι».