Το γάλα βρώμης, που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, παρασκευάζεται από βρώμη που έχει μουλιάσει σε νερό, έχει ανακατευτεί και στη συνέχεια έχει στραγγιστεί για να αφαιρεθούν τα στερεά κομμάτια της βρώμης. Η κρεμώδης και ελαφρώς γλυκιά γεύση του το καθιστά εξαιρετικό υποκατάστατο του γάλακτος γαλακτοκομικών σε συνταγές ή ροφήματα. Ένας από τους λόγους που το γάλα βρώμης είναι τόσο δημοφιλές είναι η περιβαλλοντική του βιωσιμότητα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Science News, η βρώμη απαιτεί λιγότερο νερό και γη για την παραγωγή από ό,τι χρειάζεται για τη φροντίδα των αγελάδων, καθιστώντας το μια πιο βιώσιμη επιλογή από το παραδοσιακό γάλα γαλακτοκομικών προϊόντων. Επιπλέον, το γάλα βρώμης έχει χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από το αγελαδινό, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του.

Γάλα βρώμης: Κατάλληλο για άτομα με διατροφικούς περιορισμούς

Γάλα βρώμης

Ένας άλλος λόγος για τη δημοτικότητα του γάλακτος βρώμης είναι η καταλληλότητά του για άτομα με διατροφικούς περιορισμούς. Το γάλα βρώμης δεν περιέχει λακτόζη και είναι κατάλληλο για άτομα με αλλεργία στα γαλακτοκομικά ή δυσανεξία στη λακτόζη. Αποτελεί επίσης μια vegan επιλογή για άτομα που ακολουθούν μια φυτική διατροφή. Επιπλέον, δεν περιέχει γλουτένη, γεγονός που το καθιστά καλή επιλογή για άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη.

Συνολικά, το γάλα βρώμης είναι ένα ευπροσάρμοστο συστατικό που μπορείτε εύκολα να βρείτε ή ακόμη και να το φτιάξετε στο σπίτι με απλά υλικά και εξοπλισμό. Ωστόσο, ενώ μπορεί να αποτελέσει μια θρεπτική και νόστιμη εναλλακτική λύση στο κλασικό γάλα, είναι σημαντικό να προσέχετε την ποσότητα ζάχαρης που περιέχει.

Το γάλα βρώμης μπορεί να περιέχει τόσο φυσικά όσο και πρόσθετα σάκχαρα

Ροφήματα γάλακτος

Όταν ψωνίζετε γάλα βρώμης, είναι σημαντικό να ελέγχετε τη διατροφική ετικέτα και τον κατάλογο των συστατικών για να διαπιστώσετε πόση ζάχαρη περιέχει το προϊόν. Στη διατροφική ετικέτα θα αναγράφεται η συνολική ποσότητα ζάχαρης ανά μερίδα, η οποία περιλαμβάνει τόσο τα φυσικά σάκχαρα από τη βρώμη όσο και τυχόν πρόσθετα σάκχαρα. Ο κατάλογος των συστατικών θα αναφέρει, επίσης, τυχόν γλυκαντικά που έχουν προστεθεί στο προϊόν.

Σύμφωνα με το Medical News Today, η περιεκτικότητα του γάλακτος βρώμης σε ζάχαρη είναι περίπου 7,01 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Όπως και άλλοι τύποι γάλακτος, το γάλα βρώμης μπορεί να περιέχει πρόσθετα σάκχαρα -ωστόσο, η ποσότητα της ζάχαρης θα διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα και τον τύπο (π.χ. αν πρόκειται για αρωματισμένη ποικιλία). Ορισμένες μάρκες μπορεί να προσθέτουν γλυκαντικές ουσίες για να ενισχύσουν τη γεύση του προϊόντος τους, ενώ άλλες μπορεί να χρησιμοποιούν φυσικά γλυκαντικά συστατικά, όπως χουρμάδες ή εκχύλισμα βανίλιας.

Για να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης όταν πίνετε γάλα βρώμης, το Healthline συμβουλεύει να επιλέξετε μη ζαχαρούχο γάλα βρώμης, το οποίο δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα και συνήθως έχει χαμηλότερη συνολική περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Μια άλλη επιλογή είναι να φτιάξετε το δικό σας γάλα βρώμης στο σπίτι χρησιμοποιώντας ολόκληρη βρώμη και νερό, επιτρέποντάς σας να ελέγξετε τη ζάχαρη στο τελικό προϊόν. Σε γενικές γραμμές, διαβάζοντας τις διατροφικές ετικέτες και τους καταλόγους των συστατικών, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη του γάλακτος βρώμης, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την πρόσληψη ζάχαρης.